Σε απέραντο θρήνο έχουν βυθιστεί οι οικογένειες των τριών θυμάτων, τα οποία πνίγηκαν σε πισίνες σε Ρόδο και Κρήτη αντίστοιχα την Τετάρτη.
Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρακολουθεί εδώ και δύο ημέρες τα όσα εκτυλίσσονται, σχετικά με το θάνατο τριών παιδιών σε πισίνες ξενοδοχείων. Πιο τραγικά πρόσωπα είναι οι οικογένειες των θυμάτων, που ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές και φεύγουν βυθισμένες στο πένθος…
Για τη χώρα κατοικίας τους αναχώρησαν τα μέλη της οικογένειας της 8χρονης που πνίγηκε στην Κρήτη. Η σορός του κοριτσιού με καταγωγή από το Ισραήλ, μεταφέρθηκε χθες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιάννης Φανουργιάκης.
«Οι γονείς πήραν τη σορό του παιδιού χθες για να ταξιδέψουν στον τόπο κατοικίας τους. Όσο για τα αίτια θανάτου, τα ευρήματα από την εξέταση έδειξαν ότι ταυτίζονται με πνιγμό», τόνισε ο κ. Φανουργιάκης.
Στο μεταξύ, ελεύθερες με εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν ως προσωρινά υπεύθυνες του ξενοδοχείου στη Χερσόνησο Ηρακλείου, στην πισίνα του οποίου πνίγηκε η 8χρονη, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
«Μικρός στατιστικά ο αριθμός των πνιγμών σε πισίνες ξενοδοχείων»
«Τα δυστυχήματα σε κολυμβητικές δεξαμενές δεν είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο αλλά αφορούν ένα μικρό αριθμό περιστατικών, αν εξετάσει κανείς στατιστικά τον αριθμό των λουόμενων που έχουν περάσει από τα ξενοδοχεία της χώρας, τα οποία διαθέτουν πισίνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Τα πρόσφατα γεγονότα είναι πραγματικά οδυνηρά και θα ήθελα, από την πλευρά μου, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε:
«Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως χαρακτηρίζονται οι πισίνες των ξενοδοχείων, υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες που ορίζει η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας επόπτης ασφαλείας, που μπορεί να είναι είτε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου εκπαιδευμένος με πιστοποιημένα σεμινάρια ή ναυαγοσώστης. Υπάρχει επίσης ο εσωτερικός κανονισμός του ξενοδοχείου που ορίζει για παράδειγμα, το ωράριο λειτουργίας και τους κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι πρέπει να είναι σε σημείο τέτοιο ώστε όλοι να τους βλέπουν και να είναι γραμμένοι σε τουλάχιστον δύο γλώσσες. Μετά τη λήξη της λειτουργίας της πισίνας (που συνήθως διαρκεί όσο η βάρδια του εργαζόμενου) ο χώρος πρέπει να οριοθετείται».
Ο κ. Τάσιος επισήμανε ότι και από την πλευρά των πελατών πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και οι ανήλικοι πρέπει πάντα να συνοδεύονται.
Τα κενά του νόμου για τις πισίνες
«Δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να έχουν ναυαγοσώστες. Βάσει νόμου, χρειάζονται έναν επόπτη ασφαλείας να παρακολουθεί τη πισίνα. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι ο επόπτης είναι απαραίτητα ναυαγοσώστης» σύμφωνα με τον Μάριο Μυλωνάκη.
Μιλώντας στη εκπομπή One Line, o πρόεδρος Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, εξήγησε ότι για τις πισίνες «έχουμε ένα νόμο από το 1973, εντελώς παρωχημένο, που τροποποιήθηκε το 2013» και πρόσθεσε πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυστηρό για τις ακτές.
«Στις ακτές που υπάρχει επίβλεψη δεν σημειώνονται πνιγμοί» ανέφερε. Για την τραγωδία της Ρόδου είπε πως «η νομοθεσία όσον αφορά τις πισίνες δεν έγκειται στο υπουργείο Ναυτιλίας. Προσπαθούμε να κάνουμε τη ναυαγοσωστική μια ενιαία νομοθεσία, για λίμνες, θάλασσες, πισίνες ποτάμια».
Στην εκπομπή One Report μίλησε και η ναυαγοσώστρια και Πρόεδρος των Ελλήνων Ναυαγοσωστών Μάνια Μπίκοφ, με αφορμή την τραγωδία που έλαβε χώρα στη Ρόδο με τον πνιγμό των δύο κοριτσιών σε πισίνα.
Η κ. Μπίκοφ ανέφερε πως «όταν δε ξέρεις κολύμπι, είναι και δική σου ευθύνη να μπεις σε πισίνα που δε πατάς».
Επιπλέον τόνισε ότι «όσο είναι ανοιχτή η πισίνα θα έπρεπε να έχει ναυαγοσωστική κάλυψη» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που να καθορίζει το ωράριο παρουσίας ναυαγοσώστη στις πισίνες».
«Κάθε καλοκαίρι πνίγονται 8-10 άτομα σε πισίνες,» είπε και συμπλήρωσε «τόσα μαθαίνουμε τουλάχιστον».