Το υπουργείο Οικονομικών θέτει από το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε πιλοτική εφαρμογή το μέτρο της ηλεκτρονικής δήλωσης των τιμολογίων και τήρησης βιβλίων, με σκοπό την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρησή τους από την Ιη Ιανουαρίου του 2020 για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο προτεινόμενος από το υπουργείο Οικονομικών μηχανισμός ηλεκτρονικής κατάθεσης και καταχώρισης των τιμολογίων θα τεθεί σε διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ώστε να κατατεθούν εγκαίρως βελτιωτικές προτάσεις και να αντιμετωπισθούν τυχόν τεχνικές ή άλλες δυσκολίες εφαρμογής.
Η αλλαγή, στο βαθμό που υποστηριχθεί και υπερετηθεί χωρίς εξαιρέσεις και αναβολές συνιστά μεγίστη μεταρρύθμιση, ισοδυναμεί με άλμα προόδου και θα οδηγήσει βαθμιαία στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συνόλου των συναλλαγών.
Και σε επόμενο στάδιο θα επιτρέψει την ηλεκτρονική κατάθεση και κατ’ επέκταση τον αυτόματο έλεγχο και αξιολόγηση των εταιρικών ισολογισμών, προσδίδοντας πρωτοφανή διαφάνεια στις οικονομικές πράξεις όλης της χώρας.
Ηδη τα οφέλη από τη μερική ακόμη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω καρτών, χωρίς μετρητά δηλαδή, είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και διαπιστώνονται στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Η επέκταση ηλεκτρονικής καταχώρισης και διαχείρισης των τιμολογίων από όλες τις επιχειρήσεις θα περιορίσει στο ελάχιστο το διαχειριστικό κόστος των όποιων φορολογικών υποχρεώσεων, θα επιτρέψει την άμεση κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων, θα διευκολύνει την προσέγγιση και υπολογισμό των φόρων, ιδιαιτέρως του ΦΠΑ και βεβαίως θα καταστήσει ευχερέστερη τη διασταύρωση των συναλλαγών, με άμεση συνέπεια την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Πρόκειται για επιβεβλημένη εκ των συνθηκών μεταβολή και ικανή να υποστηρίξει συνολικότερα την προσπάθεια απλοποίησης του πλήθους των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων. Θα επιτρέψει δε στο βαθμό, που όπως προαναφέραμε, υποστηριχθεί και εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις, την εκλογίκευση συνολικά του φορολογικού συστήματος και την βάση για τον περιορισμό του υπερβολικού βάρους των φόρων. Με την ηλεκτρονικοποίηση όλων των συναλλαγών μπορούν να στηριχθούν άλλωστε και πιθανώς πρόωρες εξαγγελίες, σαν κι αυτή της κατάργησης των τεκμηρίων. Αν καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια και μπορούν να διασταυρωθούν όλες οι συναλλαγές παύει όντως η χρησιμότητα τέτοιων απηρχαιωμένων μηχανισμών ελέγχου όπως τα τεκμήρια ή παλαιότερα τα αντικειμενικα κριτήρια, που μόνο αντικειμενικά δεν ήταν.
Το στοίχημα βεβαίως είναι η πιστή και ολοκληρωμένη χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του μέτρου. Γιατί απλούστατα κάθε εξαίρεση υπονομεύει την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα εντέλει της αλλαγής.
ΤΟ ΒΗΜΑ