Με τη διαδικασία του επείγοντος θα εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο και τις επείγουσες διατάξεις.
Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου συνάντησε αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αντιρρήσεις για το ότι το διϋπουργικό νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο και τις άλλες διατάξεις θα εισαχθεί προς συζήτηση και επεξεργασία με τη διαδικασία του επείγοντος, εξέφρασε στη Διάσκεψη των Προέδρων, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. «Δεν ακολουθούνται έτσι οι κανόνες καλής νομοθέτησης για τους οποίους μιλάει η κυβέρνηση.
Αυτό είναι κακή νομοθέτηση και νομοσχέδια προωθούνται με τέτοιες διαδικασίες, για λόγους δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης η οποία δεν έχει όμως καμία σχέση με την ουσία», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που εισήχθη προς συζήτηση και επεξεργασία στην επιτροπή χωρίς να συνοδεύεται από την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης, χωρίς να έχει περάσει από την ΚΕΝΕ.
Αντιρρήσεις για το χαρακτήρα του επείγοντος διατύπωσαν στη Διάσκεψη των Προέδρων και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Δευτέρα 5.8.2019, ώρα 14:00 εισάγεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την Τρίτη 6.8.2019 και ώρα 18:00.
Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για το διϋπουργικό νομοσχέδιο (κυβερνησιμότητα ΟΤΑ, πανεπιστημιακό άσυλο κλπ). Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 7.8.2019 ώρα 10:00 και εφόσον χρειαστεί, θα συζητηθεί και την Πέμπτη 8.8.2019, ώρα 10:00.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο
Σε ανακοίνωσή του για τις αλλαγές στην παιδεία και την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο και η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συγκεκριμένα, ως προς το ακαδημαϊκό άσυλο σημειώνει ότι «είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας».
Αναφέρει πως «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας «απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης».