Η νέα σχηματισθείσα κυβέρνηση έπεσε με τα μούτρα , για να αλλάξει την Ελλάδα , να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Ο στόχος της είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου επιτελικού μηχανισμού, που θα μεταβάλει το ρυθμό λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Αυτή είναι μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια, ώστε ευχόμαστε κάθε επιτυχία για το καλό του ελληνικού λαού.
Όμως, η Ελλάδα είναι μια μεταπρατική κοινωνία, χωρίς βιομηχανία, ώστε ό,τι και να γίνει η πατρίδα μας θα παραμείνει μια αναπτυσσόμενη κοινωνία. Έστω κι αν είναι κοντά στα εξήντα χρόνια στην Ε.Ε. έστω κι αν συμμετέχουμε στη ζώνη του Ευρώ. Από βιομηχανία η Ελλάδα «γιοκ».
Έρχομαι να γράψω αυτό το άρθρο , γιατί διάβασα ότι στη Σμύρνη της Τουρκίας η γερμανική Volkswagen θα εγκαταστήσει ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων. Πού ; Στην Τουρκία, που εμείς εδώ την θεωρούμε ακόμη καθυστερημένη, έστω κι αν αυτά έχει αναπτύξει μια αξιοθαύμαστη πολεμική βιομηχανία, από την οποία σύντομα θα παράγει δικά της σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα.
Τι ποιούμε εμείς ;
Θεωρούμε πως χωρίς κάποιο σχέδιο και πρόγραμμα που να οδηγεί την Ελλάδα στην εκβιομηχάνιση , τίποτε δεν θα γίνει και θα περάσουν άλλα τόσα χρόνια από το 1821 και ο ελληνικός λαός θα περιμένει το σύντομο καλοκαιρινό τουρισμό, για να έρθουν οι ξένοι να μας αφήσουν τα ωραία τους λεφτά .
Ως εκ τούτου κάνω την ακόλουθη πρόταση :
Η κυβέρνηση απευθύνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ζητά :
(α) από τις οικονομικές σχολές να συγκροτήσουν μια άμισθη επιτροπή από διακεκριμένους καθηγητάδες , που θα εκλέξουν οι ίδιες, η οποία θα αποτελέσει ένα σταθερό «Οικονομικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμώνων» του κράτους, που θα σχεδιάσει την προοδευτική εκβιομηχάνιση της Ελλάδας,
(β) από τις πολυτεχνικές σχολές τη δημιουργία πάλι από έμπειρους διδάσκοντες, μιας μόνιμης «Επιτροπής Σχεδιασμού Βιομηχανικών Έργων»,
ώστε οι μεν να προτείνουν τα κατάλληλα βιομηχανικά πρότζεκτ, οι δε τον τρόπο χρηματοδότησης και επένδυσης των έργων,
(γ) η κυβέρνηση εκδίδει ένα εσωτερικό δεκαετές ομόλογο ή έντοκο γραμμάτιο 10 δις Ευρώ, το οποίο προσφέρει κύρια στους συμπατριώτες του απόδημου ελληνισμού. Έτσι θα υπάρχουν τα μέσα της έναρξης υλοποίησης των προτάσεων των δυο παραπάνω επιτροπών.
Αν δεν περπατήσει αυτό το ανέξοδο για την κυβέρνηση πλάνο, ας είναι πεπεισμένοι όλοι οι Έλληνες, πως η Ελλάδα θα παραμείνει εσαεί «Ψωροκώσταινα» και μια αναπτυσσόμενη μεμψίμοιρη κοινωνία.
Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας