Η υπόθεση Πολάκη, το ζήτημα των υψηλών συντάξεων που εκδόθηκαν και δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και οι εξελίξεις στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.
Όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων που έφταναν έως και τις 24.000 ευρώ, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως φάκελοι με συντάξεις που έφταναν αυτό το ύψος, είχαν περάσει από επεξεργασία της διοίκησης και βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής υπογραφής. Ακόμη ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι, από τη στιγμή που ο κ. Βρούτσης ενημερώθηκε πως υπάρχουν τέτοιες συντάξεις οι οποίες αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά, ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι να δούμε τι συμβαίνει.
Αυτό που συμβαίνει τελικά και είναι λάθος, είναι πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, προσμετρώνται γενικοί κοινωνικοί πόροι που συλλέχθηκαν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, σε ατομικές ασφαλιστικές μερίδες. Τους τελευταίους μήνες οι συντάξεις που έχουν εκδοθεί και πληρωθεί άνω των 3.000 ευρώ (το οποίο είναι το όριο που έχει αναφέρει ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος ότι ορίζει ο νόμος του), φτάνουν τις 226.
Ερωτηθείς για την υπόθεση Πολάκη, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Καταρχάς είναι απόφαση της Βουλής αν θα άρει ή όχι την ασυλία σε έναν οποιονδήποτε βουλευτή για ποινικές υποθέσεις. Ως προς την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν μέλος στην προανακριτική Επιτροπή της ΝΟVARTIS, και τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια αλλά και στο πόρισμα που κατέθεσαν, εξέφρασαν συγκεκριμένες απόψεις για την εφαρμογή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
»Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστηρίχθηκε αργότερα και από την Ολομέλεια, ήταν πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει μια περιοριστική ερμηνεία και αφορά μόνο αδικήματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες του υπουργού. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εφαρμόζεται η δική του νομολογία και απόφαση, έρχεται και αντιδρά. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει ποια είναι η άποψή του για το άρθρο 86».
Τέλος αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας, δήλωσε πως ενώ γνωρίζαμε πως είχε ψηφισθεί από το Μάιο στη Βουλή η επαναφορά των συντάξεων χηρείας στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, μετά από τη γενική κατακραυγή την οποία δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο δεν είχε προβεί στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, που θα έδινε εντολή στον ΕΦΚΑ και στη μηχανοργάνωση, να ετοιμάσουν το απαραίτητο λογισμικό, προκειμένου να γίνουν οι αναπροσαρμογές. Εμείς υπογράψαμε αυτή την εγκύκλιο, η οποία έχει σταλεί ήδη στον ΕΦΚΑ και πλέον υπολογίζουμε πως εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν τα αναδρομικά και από εκεί και πέρα οι νέες υψηλότερες συντάξεις χηρείας.