Τι γυρεύει ένας Τούρκος στο Πεντάγωνο;

Είναι αλήθεια ότι ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν (φωτογραφία), ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, θέλει να γνωρίζει κάθε φορά τον έλληνα υπουργό Αμυνας. Ετσι κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός ζητεί να τον συναντήσει στο Πεντάγωνο, στο υπουργείο. Και κάθε φορά έρχεται με τα δώρα του. Τα ίδια κάθε φορά. Κάτι φλιτζανάκια του καφέ με ανατολίτικο στυλ, στα οποία μάλιστα δίνει ιστορική διάσταση: «Το κάθε ένα συμβολίζει τα 40 χρόνια ελληνοτουρκικής φιλίας» και για να μη δυσαρεστήσει τους συνομιλητές του υπουργούς ποτέ δεν παραγγέλνει… καφέ. Και ξέρετε γιατί; Για να μην αναγκαστεί να παραγγείλει έναν ελληνικό καφέ. Και τούτο επειδή στο Πεντάγωνο, πώς να το κάνουμε, τούρκικο καφέ όχι μόνον δεν σερβίρουν αλλά ουδείς τολμά να τον παραγγείλει έτσι.

■■■

Ο τούρκος πρεσβευτής ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Παρήγγειλε έναν… εσπρέσο (σκέτο) – «προς αποφυγήν παρεξηγήσεων» όπως είπε – και άρχισαν μια πολιτισμένη συζήτηση για τις σχέσεις των δύο χωρών. Κουβέντα δεν ειπώθηκε ούτε για τις γεωτρήσεις που σκοπεύει η Τουρκία να κάνει κοντά στο Καστελλόριζο, ούτε για τους παλικαρισμούς της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε για τους S-400. Και βεβαίως λέξη για το Κυπριακό και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος βρήκε την ευκαιρία και του είπε πόσο κακό κάνουν στην οικονομία και στον τουρισμό οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, πόσα λεφτά θα είχαν εξοικονομήσει οι δύο χώρες εάν δεν γίνονταν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και του ζήτησε να συνεχιστούν τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) για την αποφυγή ατυχημάτων στον αέρα και στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα η συνάντηση του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία βολιδοσκόπηση των προθέσεων της Ελλάδας στην αμυντική πολιτική. Αλλωστε τα ίδια έκανε ο τούρκος πρεσβευτής και με τον προηγούμενο υπουργό, ναύαρχο ε.α. Αποστολάκη.

Το τρίτο Εμπραέρ

Δεν σκοπεύει προς το παρόν η κυβέρνηση να πουλήσει το ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη, δηλαδή το ένα Εμπραέρ. Οπως μου εξήγησε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος η πώληση οποιουδήποτε VIP αεροσκάφους δεν είναι στις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης. Απλώς υπενθυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί όταν αναλάμβανε την εξουσία πως για λόγους οικονομίας και για λόγους… αριστεροσύνης θα πουλούσε το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Οχι μόνο δεν το πούλησε αλλά ίσως να έκανε σε μίλια δύο φορές τον γύρο της Γης με τα κυβερνητικά αεροσκάφη. Και ο κ. Τσίπρας και ο τότε συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος. Οπως μου είπε ο υπουργός Αμυνας, η τύχη των πρωθυπουργικών αεροσκαφών εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρωθυπουργό.

Οταν ο κεντρικός τραπεζίτης πάει διακοπές

Το Σάββατο ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας παίρνει την άδειά του και φεύγει για τη Σύρο (όπου έχει εξοχικό). Μαζί του παίρνει μόνον ένα βιβλίο, το «Ελλάδα: Βιογραφία ενός μοντέρνου έθνους», του Ρόντρικ Μπήτον. Πρόκειται για ένα νέο βιβλίο με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που αποκαλύπτει τα λάθη τα οποία Ρώσοι και Ελληνες επανέλαβαν για διακόσια χρόνια. Η Ιστορία που περιγράφει είναι επίσης ένα πολύτιμο ιστορικό αρχείο για τις δεκάδες φορές που οι Ελληνες έκαναν έκκληση για ρωσική βοήθεια και όταν οι Ρώσοι, έχοντας υποσχεθεί να βοηθήσουν, αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι…

■■■

Βεβαίως στον κεντρικό τραπεζίτη έγινε μία φιλική υπόδειξη. Να διαβάσει στις διακοπές του το βιβλίο «Η Σοφία του χρήματος» του Pascal Bruckner. Υποσχέθηκε πως θα το διαβάσει. Στο βιβλίο «Η σοφία του χρήματος» ο συγγραφέας  επιστρέφει στην αριστοτελική θεωρία της «Οικο-νομίας» για να παρουσιάσει ιστορικά τον τρόπο που η εμφάνιση του χρήματος αλλοίωσε συνειδήσεις. Ο ίδιος προτείνει να δώσουμε σημασία στην αριστοτελική θεώρηση ακόμη και εντός του καπιταλιστικού παρόντος.

Γιατί χαίρεται ο Στουρνάρας

Πάντως ο κ. Στουρνάρας τελευταίως (μετά την αλλαγή της κυβέρνησης) φαίνεται ενθουσιασμένος: «Ολοι έρχονται σε μένα, ζητούν τη βοήθειά μας» λέει, εξηγώντας ότι ο θεσμικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος ως συμβούλου της εκάστοτε κυβέρνησης ενεργοποιήθηκε με τη νέα κυβέρνηση πλήρως. Αλλωστε όπως λέει με καμάρι διαθέτει στη Διεύθυνση Μελετών της Τράπεζας εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούμενο από 200 άτομα, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση άφηνε αναξιοποίητο.

■■■

Αισιόδοξος εμφανίζεται και για τις μελλοντικές επενδύσεις. Μου αποκάλυψε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων και γενικότερα για τραπεζικές επενδύσεις.

Η δεκάκιλη σφυρίδα και η Μέρκελ

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη στις αρχές του έτους και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου 2019 στο εστιατόριο (που ειδικεύεται στα ψαρικά) «Πανόραμα» στην Καστέλλα, με εκπληκτική θέα στον φαληρικό όρμο. Ηταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στην Ανγκελα Μέρκελ. Το συγκεκριμένο εστιατόριο έκλεισε η γερμανική πρεσβεία και τον λογαριασμό πλήρωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Εως εδώ καλά, θα πείτε. Αλλά τα παράξενα αρχίζουν αμέσως μετά…

■■■

Ο εστιάτορας ετοίμασε μια δεκάκιλη σφυρίδα και μια εξάκιλη συναγρίδα, συν καραβίδες, καλαμαράκια και άλλους ψαρομεζέδες για περίπου 30 άτομα, τόσα παρακάθισαν εκείνο τα βράδυ στο «Πανόραμα», θαυμάζοντας περισσότερο τη θέα παρά τα εδέσματα. Το δείπνο στοίχισε 1.500 ευρώ και ο εστιάτορας έλεγε με καμάρι ότι έκανε οικονομία στο ελληνικό κράτος περίπου 3.000 ευρώ γιατί κανονικά τόσο έπρεπε να χρεώσει για 30 άτομα. Βεβαίως δεν εισέπραξε αμέσως τα χρήματα αλλά μετά από μήνες και όταν του ήρθε ο λογαριασμός δεν το πίστευε. Αφού το υπουργείο Οικονομικών τον ανακάλυψε και του έκανε… συμψηφισμό με κάτι χρήματα που χρωστούσε στην Εφορία. Πάλι καλά που δεν πλήρωσε η Μέρκελ. Μικρό ίσως δείγμα ότι οι προηγούμενοι κυβερνήτες τιμούσαν το δημόσιο χρήμα. Να τα λέμε και αυτά.

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.