Κατά κοινή ομολογία η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων δεκαετιών.

Εδρασε από την αρχή  με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τα φαινόμενα ο πρωθυπουργός αφήνει το στίγμα του, βάζει τη σφραγίδα του και μεταφέρει κουλτούρα εργώδους προσπάθειας από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεταφέρει επί της ουσίας  ένα άλλο πνεύμα, μια άλλη στάση και συμπεριφορά στα δημόσια πράγματα, πολύ μακριά από τους συνήθεις ράθυμους και περίπλοκους ρυθμούς προηγούμενων κυβερνήσεων.

Θέλησε προφανώς από το ξεκίνημά του να μεταδώσει εντός και εκτός της χώρας ισχυρά μεταρρυθμιστικά σήματα, ικανά να διευκολύνουν τη διαπραγμάτευσή του στο εξωτερικό και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη και να διευκολύνουν τη διεκδίκησή του για ανετότερες δημοσιονομικές συνθήκες και μεγαλύτερη ευχέρεια στην προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών.

Ουσιαστικά  με τη δράση και τις επιλογές του δήλωσε ότι ηγείται μιας κυβέρνησης που διαθέτει το δικό της σχέδιο, το δικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, απόλυτα δικής της ιδιοκτησίας, όπως απαιτούσαν εδώ και χρόνια εταίροι και δανειστές.

Είναι αυτή κεφαλαιώδης και κρίσιμη επιλογή, για ορισμένους και ιδιαιτέρως για τις διεθνείς αγορές απελευθερωτική και ικανή να διαλύσει τα όποια κύματα καχυποψίας διατηρούνται για την ελληνική υπόθεση και περίπτωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη καταγράφεται στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Μόλις χθες ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες ότι οι προσδοκίες για την Ελλάδα επανήλθαν στα επίπεδα του 2008 και η χώρα αν διατηρήσει αυτό το βηματισμό μπορεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3-4% ετησίως.

Με άλλα λόγια τείνει να επισυμβεί αυτό που δεν πίστευαν οι κ.κ Τσίπρας και Τσακαλώτος. Οτι δηλαδή η Ελλάδα είχε ήδη επιτύχει πρωτοφανή αναδιάρθρωση και απαιτούνταν απλώς μερικά συντονισμένα βήματα απελευθέρωσης και κάμποσα ακόμη επιβεβαιωτικά σήματα μεταρρύθμισης για να ξεφύγει από τον κύκλο της στασιμότητας.

Ολα τα σημάδια βεβαιώνουν πια ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη της Ευρώπης. Και αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά του κ. Μητσοτάκη σε τούτη την πρώτη περίοδο της νέας διακυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία ο κ. Μητσοτάκης φέρει νέο πνεύμα, μια νέα αντίληψη στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Το ερώτημα που τίθεται αν μπορεί να την απορροφήσει το κόμμα του  και δύνανται να την υπηρετήσουν οι πολλοί εμπλεκόμενοι στη διακυβέρνηση της χώρας. Κάτι που μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει. Το σίγουρο είναι ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν για μια όντως μεγάλη αλλαγή στη χώρα.