Η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγες ημέρες ότι ο Νίκος Αναστασιάδης τού έθεσε δύο φορές, μία στο Κραν Μοντανά τον Ιούνιο του 2017 και ακολούθως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, την ιδέα είτε για λύση δύο κρατών είτε για χαλαρή ομοσπονδία δημιουργεί ομιχλώδες τοπίο στο Κυπριακό, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για νέο γύρο συνομιλιών – αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη συνάντηση του κύπριου προέδρου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου.
Η Λευκωσία διέψευσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κατηγορώντας τον ότι θέλει εκ των προτέρων να τορπιλίσει τις συνομιλίες Αναστασιάδη και Ακιντζί.
Πηγές που έχουν γνώση όσων διεμείφθησαν πίσω από κλειστές πόρτες στην Ελβετία τονίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο κ. Αναστασιάδης ίσως να επεδίωξε τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι όσα ακολούθησαν έκτοτε, με τις «τροχιοδεικτικές βολές» του κύπριου προέδρου περί χαλαρούς ομοσπονδίας, τη χειραψία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ίδια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και τη σχετικά πρόσφατη συνάντησή του με τον σκληρό «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον τουλάχιστον περίπλοκο, κατά πολλούς ως και ύποπτο, περί των προθέσεων της κυπριακής ηγεσίας.
Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:
Η άβολη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς
Τα ενεργειακά ως νέος παράγοντας στη εξίσωση
Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πρόταση Ακιντζί περί δημιουργίας Κοινής Επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων
Η ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο
Πιθανώς αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι κυρώσεις της ΕΕ και οι κινήσεις του ΟΗΕ
Τι εκτιμούν έμπειροι παρατηρητές
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Αγγελου Αλ. Αθανασόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»