Υποτίθεται ότι σε μια ευνομούμενη και κανονική χώρα ο ρόλος του κράτους, των δημόσιων υπηρεσιών, είναι να υπηρετούν τους πολίτες. Η ελληνική εμπειρία, από τη γένεση σχεδόν του ελληνικού κράτους δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπάρχει έλλην πολίτης που να μην έχει υποστεί το μαρτύριο της ατέλειωτης ταλαιπωρίας, από την αθάνατη και διαρκώς αναγεννώμενη γραφειοκρατία.

Είναι θετικό ότι η νέα κυβέρνηση επέλεξε να φέρει ως πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή, την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση της κρατικής μηχανής. Επιδιώκουν όπως υποστηρίζουν μια μεγάλη θεσμική τομή που θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα με στόχο την  ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς  περιττή ταλαιπωρία και άχρηστη γραφειοκρατία.

Μεγαλεπήβολος πράγματι ο στόχος, που αν υλοποιηθεί θα είναι πράγματι μια σημαντική αλλαγή. Η ελπίδα είναι ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια θα είναι καλύτερα μελετημένη και οργανωμένη, για να μην σκοντάψει και πάλι στους γνωστούς μηχανισμούς. Γιατί κι άλλες φορές στο παρελθόν υπήρξαν κυβερνήσεις, που είχαν εξαγγείλει πομπωδώς ότι θα αλλάξουν το κράτος, θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά, πέραν κάποιων εξαιρέσεων, απέτυχαν παταγωδώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη ουσιαστική μεταρρύθμιση, που βοήθησε πράγματι τους πολίτες ήταν η δημιουργία των ΚΕΠ, ενός παράπλευρου μηχανισμού, μέχρι που κι αυτά υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης. Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα συγκεντρώσει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την  λειτουργία της  κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, ότι θα δημιουργήσει  νέους θεσμούς  νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους. Ότι θα απλοποιήσει και θα κωδικοποιήσει τη νομοθεσία, για να μην μπορεί ο κάθε γραφειοκράτης να βασανίζει τους πολίτες.

Υπόσχεται ακόμα ότι θα δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στα επιτελικά στελέχη της διοίκησης ,για να σταματήσει το βασανιστήριο των αλλεπάλληλων υπογραφών. Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί είναι μεγάλες. Η επιτυχία όμως και αυτού του σχεδίου θα κριθεί στην πράξη. Από τους πολίτες που περιμένουν επιτέλους να διαπιστώσουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και όχι να τους βασανίζουν…