Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας τη σημαντική θέση του πρωτογενή τομέα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Άλλωστε ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός κ. Κώστας Σκρέκας – σχεδιάζει να προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τον αγροτικό χώρο, θέτοντας ως προτεραιότητα την ελάφρυνση των αγροτών από φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη.
Οι κύριες δράσεις για την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης αφορά στη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες στο 9% σε ορίζοντα διετίας, του φόρου για τις αγροτικές επιχειρήσεις στο 20%, των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% σε βάθος τετραετίας καθώς και στην άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Ειδικότερα, τα μέτρα που σχεδιάζεται να ληφθούν είναι τα εξής:
Μείωση για τους αγρότες του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%, με τη διατήρηση του αφορολογήτου και με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, από το 28% στο 20%, σε δύο χρόνια.
Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.
Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15%, σε μία τετραετία.
Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Καθεστώς αποτελεσματικών ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εκμεταλλεύσεων.
Στήριξη στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων.
Επίσης, ο κ. Βορίδης έχει βάλει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του τον διάλογο με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών, τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, στα πρότυπα της Γαλλίας και τη διεκδίκηση σταθερών πόρων για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα (από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αναπτυξιακό νόμο), στην ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της DG AGRI και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία εγγυητικών κεφαλαίων για την αγροτική παραγωγή και στην επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, ωστόσο, θα προωθηθεί η παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς.
Στη βάση μακροπρόθεσμων πολιτικών αναζωογόνησης του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού, θα στηριχθούν οι νέοι αγρότες. Επίσης, σχεδιάζεται ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας, αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Τέλος, από τον υφυπουργό κ. Σκρέκα, σχεδιάζεται η ίδρυση ενιαίας αδειοδοτικής αρχής ώστε, όταν υπάρχουν καθυστερήσεις, να παρεμβαίνει για fast track αδειοδότηση των επενδύσεων.