Την άποψη ότι «η Τουρκία μπλοφάρει στο μεταναστευτικό» εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Φίλης μετά την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Ακγυρα με την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στην εκπομπή One Line, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ανέφερε πως «πολλές φορές μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, ο Ερντογάν απείλησε να γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες» και πως αυτό συμβαίνει «όποτε θέλει να ασκήσει πίεση είτε όταν ο ίδιος αισθάνεται πίεση».
Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόνισε πως «η ΕΕ υποσχέθηκε δύο φορές στην Τουρκία απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας» αλλά και μία «συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης, τα οποία ως Ευρωπαίοι δεν πραγματοποιήσαμε».
Παρόλα αυτά εξήγησε πως «το μεταναστευτικό διατηρεί σε κάποια θετική τροχιά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι σε θετική κατεύθυνση».
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επεσήμανε τις επιδιώξεις της Άγκυρας. «Η Τουρκία θέλει να διαμορφώσει ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο για απευθείας διμερή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, για όλα τα θέματα, χωρίς μεσολάβηση τρίτων» είπε και συμπλήρωσε πως αυτή η διαπραγμάτευση, όταν γίνει, θα περιλαμβάνει «ενεργειακά, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, αναντιστοιχία αιγιαλίτιδας ζώνης σε σχέση με τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο» και συμπλήρωσε πως «από αυτή τη διαδικασία η Τουρκία προσδοκά ότι κάτι θα κερδίσει».
Υπάρχουν «διμερείς διαφορές, διασυνοριακές, αλλά εμείς αναγνωρίζουμε μόνο μία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «εάν θέλουμε να δώσουμε μια οριστική λύση με την Τουρκία ή έστω να την επιχειρήσουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε με το διάλογο».
Ως προς αυτό χαρακτήρισε λογικό το «να θέλει ένα κανάλι επαφής και επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός». Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο τουρκικής γεώτρησης στο Καστελόριζο τόνισε πως «δεν είναι εύκολο για την Τουρκία, άλλο η κυπριακή ΑΟΖ και άλλο ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δε θα δεχθούμε όχι πλωτό γεωτρύπανο, αλλά ούτε σεισμογραφικό πλοίο. Η αντίδρασή μας θα είναι σφοδρή και αυτό η Τουρκία το γνωρίζει».
Ακόμα, μίλησε και για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Οι ΗΠΑ εάν θέλουν μπορούν να γονατίσουν την τουρκική οικονομία αλλά νομίζω πως δεν το θέλουν» είπε και πρόσθεσε πως «εάν ήμουν σύμβουλος του Τραμπ θα του έλεγα πως είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ως διαπραγματευτικό υπερόπλο απέναντι στην Τουρκία για να ευθυγραμμιστεί σε άλλα ζητήματα που με ενδιαφέρουν πρωτίστως ως ΗΠΑ παρά να επιβάλλω κυρώσεις που θα τινάξουν στον αέρα την τουρκική οικονομία».
Τέλος, εκτίμησε πως «είτε επιβάλλουν κυρώσεις οι ΗΠΑ είτε όχι, η Τουρκία δεν θα αποφύγει την προσφυγή σε διεθνή χρηματοδοτική βοήθεια».
Πηγή: onetv.gr