Για τη σεισμική δόνηση της Παρασκευής 19 Ιουλίου και για τα ενεργά ρήγματα που «απειλούν» την Αττική μίλησε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Μακρόπουλος τόνισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών, σημειώνοντας ότι θα αργήσει να επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999.
Ωστόσο, ο καθηγητής σεισμολογίας αναφέρθηκε στα ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμούς κοντά στην Αττική: το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.
Όπως τόνισε ο κ. Μακρόπουλος, για το ρήγμα της Αταλάντης η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια. Όμως το αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο για το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στα 40 περίπου χρόνια.
«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».
Υπενθυμίζεται ότι και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είχε προειδοποιήσει για ένα σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική.
Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», συμπλήρωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.