Αιχμές για στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής.
Μιλώντας στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορά στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας Creta Farms. Όπως είπε, κατέστη δυνατόν να υπογράψουν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες προκειμένου να αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, η επιβίωση της επιχείρησης και να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Επειδή όπως είπε «η πολιτική είναι μετρήσιμο μέγεθος» κατέθεσε στα Πρακτικά το Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου αναφέρεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη θέση 72. Μας προσπερνάνε η Ρουάντα (περίπου 20 θέσεις παραπάνω), η Κένυα, η Αλβανία,… ». «Δεν το λες και καλό αυτό», παρατήρησε δηκτικά απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά, ο οποίος είναι και ο σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο στόχαστρο των πυρών του κ. Γεωργιάδη: «Όταν ξεκίνησα, άρχισαν να με υβρίζουν με πρώτο τον Βαξεβάνη. Είναι καλό να μπαίνει ο Φλαμπουράρης να προσπαθεί να διασώσει τον Μαρινόπουλο, αλλά είναι κακό να το κάνει ο Γεωργιάδης;»
«Γι αυτό είμαστε στην πολιτική για να λύνουμε προβλήματα και όχι να τσακωνόμαστε στη Βουλή. Άκουσα την ειρωνεία του Τσακαλώτου για το αν μπορώ να βελτιώσω τις πράσινες επενδύσεις. Σας αντιμετώπισα καλόπιστα γιατί είστε μαρξιστής και χρειάστηκε να είστε υπουργός σε μια καπιταλιστική οικονομία. Για μένα είναι πιο εύκολο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια σε απάντηση επισήμανσης του κ. Φίλη, κατέθεσε στα Πρακτικά το οργανόγραμμα της κυβέρνησης της Φινλανδίας όπου η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και όχι στο υπουργείο Παιδείας.
Πάντως, δεν παρέλειψε να απονείμει και εύσημα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στον προκάτοχό του Γιάννη Δραγασάκη και τη βουλευτή Πέτη Πέρκα, που υπήρξε συντονίστρια της προηγούμενης κυβέρνησης για το Ελληνικό.
Οι βασικοί στόχοι για την Ανάπτυξη
Περιγράφοντας όσα σκοπεύει να κάνει στο υπουργείο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Δραγασάκη ήταν σε καλή κατεύθυνση» γι’ αυτό και είχαν στηριχθεί από τη ΝΔ ενώ πολλές είναι και εκείνες που προετοιμάζονταν –κάποιες θα τις αλλάξουμε- θα τα φέρουμε όλα εδώ και θα τα πούμε ποιες πρωτοβουλίες είχαν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους».
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τίθενται δύο στόχοι πέραν του νομοσχεδίου που θα έρθει μέσα στις δύο επόμενες βδομάδες. Είπε χαρακτηριστικά: «θα χρησιμοποιήσουμε και θα νομοθετήσουμε το outsourcing [σσ. τις ιδιωτικές υπηρεσίες αγοράς], θα κάνουμε σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ώστε να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις».
Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία μέσα στους επόμενους μήνες κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. «Σε μία βάση με ένα κουμπί θα παίρνει κανείς την άδεια που θέλει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το πλήρες σύστημα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα είναι έτοιμος μετά από δύο χρόνια. Θα ξέρει κανείς σε ποιο περιβάλλον δρα. Δεν θα έχει εκπλήξεις. Δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία».
Εντός του 2019 το Ελληνικό
Αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο αλλά απλώς θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δηλαδή ουσιαστικά θα υλοποιηθεί η ήδη υπάρχουσα συμφωνία. «Αυτό που θα κάνουμε εμείς για το Ελληνικό έρχεται υπό μία έννοια σε συνέχεια αυτού που κάνατε εσείς. Το Ελληνικό θα ξεκινήσει και θα ξεκινήσει εντός του 2019. Δε θα φέρουμε άλλο νομοσχέδιο μόνο που θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τη συμφωνία».
Ευχαρίστησε μάλιστα την συντονίστρια της προηγούμενης κυβέρνησης για το Ελληνικό Πέτη Πέρκα για τις προσπάθειες που κατέβαλλε για το Ελληνικό, άφησε όμως υπαινιγμούς για αντιστάσεις μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δημόσιες υπηρεσίες που δεν έβγαζαν πριν απόφαση τώρα υπογραφούν και το πρότζεκτ του μητροπολιτικού πάρκου προχωρά γρήγορα.
Αναφερόμενος στη δήλωση του επικεφαλής τη Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου ότι «οι ουρανοξύστες εμποδίζουν τον αέρα από την θάλασσα» ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε φωτογραφίες από το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ. Για τις αναφορές του κ. Βελόπουλου ότι δεν γίνονται ουρανοξύστες σε σεισμογενείς περιοχές σχολίασε ότι «το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και το Τόκιο, που έχουν ουρανοξύστες, είναι οι τρεις πιο σεισμογενείς πόλεις του πλανήτη».
Κλείνοντας ο υπουργός επανέλαβε ότι θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που εμφανίζουν σκιές, όχι για λόγους ρεβανσισμού, αλλά γιατί δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ξανά λάσπη κατά πολιτικών αντιπάλων χωρίς τίμημα.