Το Λονδίνο κατήγγειλε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη τη σύλληψη του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν, «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και διέψευσε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάζει η Τεχεράνη.
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με το Ιράν», γράφει ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Άλεν, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα. «Όμως είναι απαράδεκτο (…) να απειλείται ένα πλοίο που κάνει νόμιμα τη δουλειά του στους διεθνώς αναγνωρισμένους διαδρόμους» ναυσιπλοΐας, πρόσθεσε, ζητώντας από την Τεχεράνη να αφήσει ελεύθερο το πλοίο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, που συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο την Παρασκευή, υποστηρίζουν ότι «δεν τηρούσε τον διεθνή ναυτικό κώδικα». Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το Stena Impero «μπήκε στο Στενό του Χορμούζ από την έξοδο και δεν ανταποκρίθηκε στα προειδοποιητικά μηνύματα», γράφει ο Άλεν, τονίζοντας: «Αυτό δεν ισχύει».
Ένας Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι το τάνκερ κατασχέθηκε αφού συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό αλλά ακόμη και αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ο εντοπισμός του Stena Impero στα χωρικά ύδατα του Ομάν σημαίνει ότι το Ιράν δεν είχε το δικαίωμα να το αναχαιτίσει», προσθέτει ο Βρετανός διπλωμάτης.
Το πλοίο και τα 23 μέλη του πληρώματος έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν.
«Αλλάξτε ρότα»: Οι καθηλωτικές συνομιλίες πριν τη σύλληψη του Stena Impero
Oι ιρανικές δυνάμεις διέταξαν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero να αλλάξει ρότα, λίγο πριν να το συλλάβουν, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμένο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία Dryad Global, η οποία ασχολείται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Το απόσπασμα αυτό περιέχει επίσης την επικοινωνία μεταξύ της φρεγάτας Montrose του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και των Φρουρών της Επανάστασης.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του ηχητικού ντοκουμέντου.
«Αν υπακούσετε, θα είστε ασφαλείς. Αλλάξτε τη ρότα σας στις 360 μοίρες αμέσως» ακούγεται να λέει, στα αγγλικά, ένα μέλος των ιρανικών δυνάμεων απευθυνόμενο στο Stena Impero.
Το μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο συνεχίζει με μια επικοινωνία μεταξύ του τάνκερ και της βρετανικής φρεγάτας: «Stena Impero, εδώ το βρετανικό πολεμικό σκάφος Foxtrot 236. Επαναλαμβάνω ότι δεδομένου ότι διέρχεστε τράνζιτ από αναγνωρισμένο διεθνές στενό, η διέλευσή σας, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να διαταραχθεί ή να εμποδιστεί«.
Κατόπιν οι Ιρανοί απευθύνονται στο τάνκερ – δεν είναι ωστόσο εφικτό να επαληθευτεί αν οι συνομιλίες έγιναν με τη χρονολογική σειρά που ακούγονται στο βίντεο.
«Stena Impero, επαναλαμβάνω. Λάβατε μια εντολή, αλλάξτε τη ρότα σας στις 3,6,0 μοίρες αμέσως. Αν υπακούσετε, θα είστε ασφαλείς«.
Οι Ιρανοί απευθύνονται επίσης και στο Montrose: «Foxtrot 236, εδώ περιπολικό σκάφος του ναυτικού (των Φρουρών της Επανάστασης). Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Θέλω να επιθεωρήσω το πλοίο για λόγους ασφαλείας«. Από τη φρεγάτα, οι Βρετανοί ζητούν από τους Ιρανούς να μην εμποδίσουν τη διέλευση του δεξαμενόπλοιου και «να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουν την πρόθεση να παραβιάσουν το διενές δίκαιο, προσπαθώντας παρανόμως να επιβιβαστούν» σε αυτό.
Τα πιθανά σενάρια
Νωρίτερα σήμερα, κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, εντός της εβδομάδας.
Ο Χαντ δέχεται υψηλές πιέσεις τόσο από το εσωτερικό της Βρετανίας όσο και από το εξωτερικό να συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ για μία διεθνή ναυτική ομάδα προστασίας στον Περσικό Κόλπο, έπειτα από το επεισόδιο με τη σύλληψη του Stena Impero.
Από την άλλη, όμως, η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να απελευθερώσει το βρετανικό δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του, αν δεν επιστραφεί στο Ιράν το πετρελαιοφόρο Grace I που είχε συλλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιουλίου 2019.
Το βέβαιο είναι ότι η Βρετανία έχει εμπλακεί σε μία διεθνή κρίση, την οποία δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή, μιας και ταυτόχρονα τρέχουν οι εξελίξεις με την επιλογή νέας ηγεσίας στη θέση του πρωθυπουργού, το θέμα του Brexit και οι εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Και όλα αυτά με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.