Σε ύφεση είναι αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Κιθαιρώνα, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.
Όπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ καίει έλατα, πεύκα και πουρνάρια, μέσα σε μια χαράδρα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασής της σε αυτή τη φάση και καταβάλλεται προσπάθεια για την οριοθέτησή της, από τις ισχυρές δυνάμεις, που βρίσκονται στο σημείο.
Ωστόσο, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, που όπως λένε έχει κλίση 70%- 80% και δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν τις εστίες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή, ενώ οι ισχυρές ριπές αέρα δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων, καθιστώντας επικίνδυνο να κάνουν ρίψεις νερού από κοντινή απόσταση.
Έτσι το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία ενισχύθηκαν το πρωί, με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ., αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, με ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα, και τη Θεσσαλία.
Το έργο της κατάσβεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συντονίζει ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Π.Σ., αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και εκφράζεται αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται.
Στην πυρκαγιά επιχειρούν συνολικά 205 πυροσβέστες, (εκ των οποίων 11 πεζοπόρες ομάδες), με 32 οχήματα, τέσσερις υδροφόρες των ΟΤΑ και τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Στρατού, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις όταν έχουν τη δυνατότητα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.
Για τα αίτια της πυρκαγιάς θα γίνει έρευνα αφού τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, ερευνούν σοβαρά την εκδοχή κάποιου ατυχήματος.
Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Σημειώνεται ότι σήμερα Κυριακή πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε η αρμόδια αρχή στο Twitter, οι Αττική και Εύβοια είναι στην κατηγορία 4 («πολύ υψηλός κίνδυνος») από την κλίμακα 5 βαθμών για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στην κατηγορία 3, «υψηλός κίνδυνος», βρίσκεται η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τμήματα της Πελοποννήσου, της Στέρεας Ελλάδας και της Εύβοιας.