Στις παραλείψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή του ομιλία σε σημαντικά θέματα – μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό, το αφορολόγητο και το πρόβλημα των αναπληρωτών καθηγητών – αναφέρθηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «δεξιότατη» κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου ουδέτερη. Είναι ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού και εκδικητικότητας και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα μας βρει απολύτως απέναντι», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, κάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψουν τις «ένοχες σιωπές» και να μιλήσουν καθαρά για τον σχεδιασμό τους στην οικονομία, τα κοινωνικά δικαιώματα, την εργασία και το ασφαλιστικό σύστημα.
«Όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες είχαν σαφέστατη πολιτική κατεύθυνση. Είναι δεξιά, δεξιότατη», ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι η πολιτική που έχει σχεδιάσει η σημερινή κυβέρνηση θα αυξήσει τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα.
Ιδίως για τις εξαγγελίες των φορολογικών ελαφρύνσεων που όπως είπε κατά κύριο λόγο θα αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε χθες να αποκαλύψει πού θα βρει το δημοσιονομικό χώρο. «Ο κ. Τσίπρας μίλησε χθες για τις ένοχες σιωπές του κ. Μητσοτάκη, για το αφορολόγητο, για παράδειγμα, μόνο μια φράση ακούστηκε, περί διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ περιγράφει την ανάγκη για μείωση του αφορολόγητου και επομένως χρειάζονται διευκρινίσεις τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον κ. Μητσοτάκη».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι ήταν «απολύτως κρυπτικός για το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια αφού δεν είπε στις προγραμματικές δηλώσεις λέξη για το ασφαλιστικό σύστημα, λέξη για τα κοινωνικά επιδόματα, λέξη για τη χρηματοδότηση της υγείας».
«Οι μόνες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού αφορούσαν τη μείωση των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά καμία δέσμευση για το μεγάλο πρόβλημα των αναπληρωτών, για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εκκινήσει τη λύση του, μέσω της πρόσληψης 10.500 μόνιμων καθηγητών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι σιωπές οι οποίες θα πρέπει, στην πορεία των προγραμματικών δηλώσεων, να διευκρινιστούν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το τι σκοπεύει να κάνει με την αγορά εργασίας και αυτό μας κάνει περισσότερο ανήσυχους».
Ιδίως για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει αν η κυβέρνησή του θα τις καταργήσει και να διευκρινίσει τι θα κάνει με τον κατώτατο μισθό, τι θα κάνει με τις τριετίες.
Τζανακόπουλος στη Realnews: Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει
«Το 31,5% είναι ένα ποσοστό που εμπεδώνει την πολιτική παρουσία και επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τον καθιστά έναν από τους δυο μεγάλους πόλους της πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο κέρδος, παρά την ήττα στις εκλογές», σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, που προσθέτει:
«Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, παρά το γεγονός ότι αρκετοί προεξοφλούσαν τη στρατηγική μας ήττα, κάνοντας την επιθυμία τους πρόβλεψη. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα διπλό καθήκον: από τη μια να ασκήσει μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στη ΝΔ και, από την άλλη, να αναλάβει το ιστορικό εγχείρημα του ανοίγματός του στον ίδιο τον κόσμο που τον στήριξε, να «μολυνθεί» από τους πολίτες που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής, προοδευτικής δύναμης. Και για να έχει αυτό το εγχείρημα επιτυχία, είναι αναγκαίος ο αναστοχασμός και απαραίτητη η συζήτηση πάνω σε όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν την περίοδο της διακυβέρνησής μας, τα οποία καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών».