Να απαντήσει η κυβέρνηση που θα βρει 1,8 δισ. για να υλοποιήσει τα μέτρα του 2020 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ζήτησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, o οποίος ταυτοχρόνως καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δημιουργεί ατζέντα με επίκεντρο την καταστολή, η οποία όμως «δεν θα της βγει», όπως είπε.
«Το 2020 έχετε υπολογίσει τον δημοσιονομικό χώρο; Γιατί εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει. Και τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη 1,8 δισ. εσείς πόσο το υπολογίζετε; Και πως θα τετραγωνίσετε τον κύκλο; Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μείωση του αφορολόγητου ή θα πάρετε 1,8 δισ. από την φοροδιαφυγή;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ.
Αναφερόμενος δε στις δαπάνες, ρώτησε ποια από τα επιδόματα θα κρατήσει η κυβέρνηση, αν εξακολουθεί η εξαγγελία για την εφάπαξ καταβολή 2000 ευρώ για κάθε παιδί, αν ισχύει η αναλογία αποχωρήσεων και προσλήψεων και τι γίνεται με τις συντάξεις διότι, όπως υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, η σχετική εξαγγελία εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη έχει μεγάλες συνέπειες για τους συνταξιούχους και τους νέους εργαζόμενους, αφού μια μερίδα εργαζόμενων πρέπει να πληρώσει εισφορές και για τους νυν συνταξιούχους και για τη δική του σύνταξη. «Θα έχουμε οικονομίες από αυτό, ή θα μειώσουμε και τις κοινωνικές εισφορές, άρα κι άλλη δαπάνη και θα δούμε που θα πάει αυτό;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «δεν είπε κουβέντα για τις συντάξεις».
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος αφού αναρωτήθηκε πώς μέσα σε τέσσερις μέρες αποφάσισε η κυβέρνηση ότι δεν γίνεται να μειώσει το πλεόνασμα χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι, τα 5,4 δις, έθεσε ευθέως προς την ΝΔ το ερώτημα: «Μήπως το απορρίψατε γιατί η λιτότητα είναι μέσα στο σχέδιό σας και μέσα στη λογική σας;».
Επίσης, ανέφερε ότι το πιο ανησυχητικό που άκουσε από τον κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το πλεόνασμα, είναι ότι πρέπει πρώτα εμείς να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, σημειώνοντας πως αυτή τη φράση την λένε όλοι στο Eurogroup και στο ΕΛΚ, δηλαδή «να μη συζητήσουμε για έναν μεγάλο προϋπολογισμό που να δουλέψει για ένα σταθεροποιητικό σύστημα, να μην επιτρέψουμε στις νότιες χώρες να κάνουν μια συμμαχία όταν ξέρουνε ότι αυτό το πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας δεν βοηθάει την Ελλάδα και τον Νότο». «Αυτό λέτε; Δεν θέλετε ευρωπαϊκές συμμαχίες για να αλλάξει αυτό το πλαίσιο ή μήπως το υποστηρίζετε; Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τί θα γίνει το 2019 και το 2020; Νομίζω πάντως για το 2019 δεν θα έχουμε τρεις εβδομάδες της κυβέρνησης που θα καταπλήξουν τον ελληνικό λαό, το μόνο που κατάλαβα εγώ είναι για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί, ως Δεξιά, μια καινούρια πλειοψηφία πάνω σε μια ατζέντα που στο κέντρο της είναι η καταστολή και εκτίμησε πως αυτή η ατζέντα, δηλαδή το να φτιάχνουμε εχθρούς με την ξενοφοβία και την καταστολή πάντα πηγαίνει πιο δεξιά.
«Πόσο θα φάνε τα μεσαία στρώματα που υπέφεραν από τέτοιες πολιτικές, από καταστολή;» διερωτήθηκε και προσέθεσε πως θα δουν τα μεσαία στρώματα ότι θα μειωθεί ο φόρος αν βρεθεί χώρος, αλλά δεν θα υπάρχει χώρος για αυτούς, γιατί η φτώχεια δεν μειώνεται και η ανάπτυξη δεν αυξάνεται. «Η φτώχεια είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα και θέλει πολύ συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις, αλλά οι επενδύσεις είναι 10% με 12% του ΑΕΠ. Δεν φτάνετε στο 4% με κάποιες φοροελαφρύνσεις με μειώσεις φόρων στα κέρδη, χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός», κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ