Τις τελευταίες ημέρες μπαίνοντας κάποιος στο κτίριο της διοίκησης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πειραιά αντικρίζει στα αριστερά του μια μεγάλη τοιχογραφία που απεικονίζει τον Πύργο του Πειραιά και ένα κόκκινο πυροσβεστικό πλοιάριο, μέρος του στόλου του πυροσβεστικού σταθμού που εδρεύει στο μεγάλο λιμάνι το οποίο προστατεύει.
Αποτελεί ένα από τα δύο έργα που φιλοτέχνησαν το τελευταίο τρίμηνο σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών. Το δεύτερο βρίσκεται στην είσοδο του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πειραιά και είναι μια σύνθεση αφιερωμένη στον πυροσβέστη του συγκεκριμένου σταθμού Πέτρο Σπυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 24 Απριλίου 1998 στην πυρκαγιά της βιομηχανίας επίπλων SATO στο Μοσχάτο, όταν τμήμα της καιόμενης οροφής κατέρρευσε και τον καταπλάκωσε.
Οι δύο τοιχογραφίες αποτελούν πρωτοβουλία του κοσμήτορα της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών κ. Αγγελή Αντωνόπουλου σε συνεργασία με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο κ. Αντωνόπουλος έφερε σε επαφή μια ομάδα φοιτητών της ΑΣΚΤ με το επάγγελμα του πυροσβέστη, τους ανθρώπους του και κυρίως με τους ήρωές του, πεσόντες πυροσβέστες στο καθήκον. Η ομάδα των φοιτητών επισκέφθηκε τα δύο κτίρια, συνομίλησε με πυροσβέστες, είδε το πού και πώς εργάζονται.
Στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό αποφασίστηκε να δημιουργήσουν κάτι που να θυμίζει τον Πέτρο Σπυρόπουλο. Ετσι, δημιούργησαν έναν πυροσβέστη με τη στολή του που γονατίζει σε στάση προσευχής με χαμηλωμένο το κεφάλι και με δύο μεγάλα φτερά αγγέλου στην πλάτη. Οπως έλεγαν στελέχη του Σώματος, δείχνει «τον άνθρωπο πυροσβέστη, την οριακή εκείνη στιγμή που περνά το λεπτό νήμα που χωρίζει τη ζωή από την απώλειά της και μετατρέπει τον πυροσβέστη φύλακα από τη φωτιά σε άγγελο υμνητή του χρέους, του καθήκοντος». Η στολή φέρει το όνομα του Π. Σπυρόπουλου και επιλέχθηκε να είναι η σημερινή ως «μια μικρή υπόμνηση του αδιατάρακτου του πυροσβεστικού χρόνου και της σύνδεσης που διατηρούν οι εν ενεργεία πυροσβέστες με τους ήρωες πυροσβέστες».
Από την πλευρά του ο διοικητής του 1ου ΠΣ Πέτρος Αλάμαρας και οι πυροσβέστες του σταθμού «αγκάλιασαν» το εγχείρημα και υποστήριξαν με κάθε τρόπο τη δημιουργία. Μάλιστα έβλεπαν τους φοιτητές να δημιουργούν καθημερινά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «το είδαμε να γεννιέται και να ολοκληρώνεται μπροστά μας καθημερινά και δεν ήρθε έτοιμο από ένα εργαστήριο».
Στη συνέχεια ήρθε η δημιουργία της τοιχογραφίας της εισόδου του κτιρίου της Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Πειραιά.
Οπως σημείωναν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, «η ομάδα των φοιτητών της ΑΣΚΤ, αυτή τη φορά αυτοσχεδίασε σε μια εικαστική σύνθεση εμβληματική για την Πυροσβεστική του μεγάλου λιμανιού. Ο εμβληματικός πύργος του Πειραιά και το πυροσβεστικό πλοιάριο του ΠΣ απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο την πυρασφάλεια του λιμένα».
H ομάδα των φοιτητών αποτελούνταν από τους Ιωάννη-Αλέξανδρο Τόβα, Νίκο Ξυλάκη και Βλαδίμηρο Μητρόπουλο και μαζί τους ήταν ο κ. Αντωνόπουλος, τους οποίους τίμησαν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος. Οταν έγινε γνωστό το γεγονός υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής για να τις επισκεφθούν οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ και να φιλοτεχνήσουν και εκεί έργα σχετικά με το επάγγελμα του πυροσβέστη.