Όταν παλιά στην πατρίδα μας ανθούσαν τα καφενεία κι εκεί γινόταν οι ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις, λέγαμε ότι πολιτική μπορούσε κανείς να συζητά, μόνο, αν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις, αν γνώριζε τα τερτίπια του κλάδου. Πολύ περισσότερο δε , για να ασχοληθεί εμπράκτως με αυτήν.
Σήμερα άλλαξαν οι αντιλήψεις, γιατί θεωρούμε ότι σε μια χώρα με δημοκρατία, ο κάθε πολίτης δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση, να ασχολείται με τα κοινά, γιατί αυτά αφορούν όλους μας.
Όμως το τι λέει κανείς στην πολιτική ή κάνει , δεν σημαίνει πως αυτό είναι σωστό, ότι έχει δίκιο. Το τι είναι σωστό και ορθό, το απαντά μόνο η πράξη. Κάθε άποψη, που δεν επιβεβαιώνεται στην καθημερινότητα, είναι λάθος και απορρίπτεται .
Κατά την μακρά προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές γίναμε όλοι μάρτυρες της εμφάνισης των διαφόρων υποψηφίων των ποικίλων παρατάξεων. Εκείνοι, που έκαναν εντύπωση, ήταν οι εκπρόσωποι των ακραίων αριστερών κομμάτων.
Πολλοί μιλούσαν με το λεξιλόγιο του 19ου αιώνα. Άλλοι χρησιμοποιούσαν μια ξεπερασμένη γλώσσα με χαρακτηρισμούς που κατά γενική ομολογία δεν ισχύουν πια. Και κάποιοι μας υποσχόταν κοινωνίες, που στο παρελθόν δοκιμάστηκαν, ευρέως και απορρίφθηκαν γιατί απέτυχαν παταγωδώς.
Ακόμη παρουσίαζαν εξίσου αποτυχημένες δραστηριότητες και μοντέλα, που μόνο την αποτυχία έχουν να δείξουν. Όμως οι φίλοι μας επαναλάμβαναν να μας προσφέρουν επίγειους παράδεισους, οι οποίοι στην πράξη εξελίχθηκαν σε κόλαση.
Όσοι πιστεύουν πως μπορούν να καταλάβουν μια έδρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, και γι’ αυτό ζητούν την ψήφο των χιλιάδων συμπολιτών τους, προτού ανοίξουν το στόμα τους, θα πρέπει να έχουν διαβάσει ιστορία, ώστε να μην αραδιάζουν αερολογίες. Πέραν τούτου οφείλουν να ξέρουν τους κανόνες της ζωής, ώστε αυτά που λένε να έχουν κάποια βάση. Η ελληνική οικονομία για παράδειγμα, έχει τα μαύρα χάλια της και γι’ αυτό όλοι μας πιπιλίζουν το μυαλό, πως χρειάζονται επενδύσεις. Ναι αλλά για να επενδύσει ένας ξένος στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων ότι βάζοντας τα ωραία του λεφτά στη χώρα των Ελλήνων, θα έχει κέρδος. Αν αυτό
δεν συμβαίνει δεν είναι κοροΐδο να εμφανιστεί στην πατρίδα μας. Το πολύ, πολύ να έρθει σαν τουρίστας.
Οι εκατέρωθεν δυνάμεις
Από την άλλη μεριά, πολλοί, που ζητούν την ψήφο μας, καταφέρονται κατά της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ως φαίνεται δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν ακούν ραδιόφωνο και δε διαβάζουν εφημερίδες, όπου εκεί επαναλαμβάνονται καθημερινά οι απειλές της Τουρκίας. Μιας χώρας 83 εκατομμυρίων κατοίκων , που είναι εξοπλισμένοι σαν αστακοί. Ας διαβάσουν λίγη ιστορία, για να διαπιστώσουν πως αυτή η χώρα είναι ο κακός μας δαίμονας και τώρα μας ζητά νησιά και θάλασσα του Αιγαίου, μη σεβόμενη διεθνές δίκιο και διεθνείς σχέσεις. Το 1897 είχαμε τον «ατυχή πόλεμο». Το 1922 τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1955 τα έκτροπα της Κωνσταντινούπολης και το 1974 τους Αττίλες της Κύπρου.
Σήμερα η Ελλάδα έχει υπό τα όπλα 140 χιλιάδες άνδρες και σε εφεδρεία άλλες 220 χιλιάδες, οι Τούρκοι διαθέτουν στο ΝΑΤΟ το δεύτερο μεγάλο στρατό με 600 χιλιάδες και άλλες 400 σε εφεδρεία, Η Ελλάδα έχει 187 μαχητικά αεροσκάφη (σε συνολική δύναμη αέρος 566 αεροπλάνα και ελικόπτερα), 1.254 άρματα μάχης και ολική δύναμη ναυτικού 115 σκάφη.
Η Τουρκία έχει 194 ενεργά πλοία, πολύ περισσότερα αεροσκάφη και πολλαπλάσια τανκς. Πέραν τούτου κατασκευάζει αεροπλανοφόρο και έχει αξιόλογη πολεμική βιομηχανία. Μακροπρόθεσμα δε ετοιμάζεται να μπει στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων.
Ας μας πουν λοιπόν οι φίλοι μας που παθαίνουν αλλεργία μόλις ακούν τη λέξη ΝΑΤΟ , τι θα γίνει , όταν οι Τούρκοι κάνουν «ντου» και θα είμαστε μόνοι μας ; Μπορεί βέβαια οι Έλληνες να πολέμησαν στην ιστορία τους με υπέρτερες δυνάμεις, αλλά στην εποχή μας ο πόλεμος είναι αχρείαστος. Γι’ αυτό οι συμμαχίες είναι αναγκαίες, για να αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο εχθρό μας.