Ο Τασούλας, η Αμάλ και ο Κλούνεϊ

Ο νέος Πρόεδρος (με ρεκόρ ψήφων) της Βουλής Κώστας Τασούλας (φωτογραφία) ήταν αυτός που, όπως θυμάστε, ανακίνησε ξανά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ανέθεσε στο κορυφαίο νομικό γραφείο των Ρόμπερτσον και Πάλμερ να διερευνήσουν τις πιθανές νομικές λύσεις, έχοντας στην ομάδα τους την Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ. Ηταν μια κίνηση ματ αφού το ιστορικό υπουργείο της οδού Μπουμπουλίνας δέχθηκε τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας όταν η Αμάλ, φορώντας ένα καταπληκτικό άσπρο φόρεμα, διέσχισε το κατώφλι με την κόκκινη περιστρεφόμενη πόρτα και ανέβηκε στον πέμπτο όροφο, εκεί που η Μελίνα Μερκούρη είχε σχεδιάσει την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών.

■■■

Για να δείτε πόση απήχηση είχε αυτή η συνεργασία τής τότε ελληνικής κυβέρνησης με την Αμάλ Κλούνεϊ σας θυμίζω το γεγονός  ότι το 2014 στο Βερολίνο στην παρουσίαση της ταινίας «Μνημείων Ανδρες» («Monuments Men») οι πρωταγωνιστές Τζορτζ Κλούνεϊ και Ματ Ντέιμοντ είχαν ζητήσει δημοσίως την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα αίτημα που έκανε με εκπληκτική ταχύτητα τον γύρο του κόσμου.

Ούτε λέξη για τον Αβέρωφ

Η ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή στη Βουλή ήταν εμβληματική. Να είστε σίγουροι πως θα δυσκολέψει τα κορίτσια της νοηματικής, αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής συχνά χρησιμοποιεί αρχαία ρητά, παροιμίες, παρομοιώσεις. Οπως έκανε και στην πρώτη ομιλία του. Εκείνο όμως που οι πιο μυημένοι πρόσεξαν είναι ότι αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Δημήτρη Τσάτσο, στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, στον Χένρι Χόλαντ, στον Ιωάννη Βηλαρά, στον Αλέξανδρο Σβώλο, αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου στον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ, παρότι είχε υπηρετήσει ως διευθυντής του γραφείου του. Μάλιστα, στη Βουλή όποιον τελευταίως συναντούσε του επεδείκνυε με καμάρι το ρολόι το Αβέρωφ που το είχε «κληρονομήσει». Τι συνέβη και δεν αναφέρθηκε στον πολιτικό του πατέρα Ευάγγελο Αβέρωφ (κάτι που πρόσεξαν πολλοί Αβερωφικοί, ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σαμαράς);

■■■

Μαθαίνω ότι ο κ. Τασούλας προγραμματίζει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τιμήσει διαφορετικά και πιο επίσημα τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Προγραμματίζει πολιτικό μνημόσυνο ώστε ολόκληρη η Βουλή να τον τιμήσει, και όχι μόνον αυτός ή η ΝΔ.

Τα κόλπα των θεριακλήδων βουλευτών

Μία από τις εντολές που πήρε από τον Πρωθυπουργό ο νέος Πρόεδρος της Βουλής είναι να εφαρμόσει αυστηρά τον αντικαπνιστικό νόμο στη Βουλή. Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα έχει παραγίνει. Τώρα τελευταίως (επί ΣΥΡΙΖΑ) κάπνιζαν παντού. Εμπαινες στο κτίριο και η τσιγαρίλα σού τρυπούσε τα ρουθούνια. Εβρισκες αποτσίγαρα στο μαρμαρένιο πάτωμα. Ακόμη και την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Προεδρείο της Βουλής, υπήρχαν βουλευτές που κάπνιζαν αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορούσαν να προκαλέσουν σε παθητικούς καπνιστές.

■■■

Στο καφενείο της Βουλής κάπνιζε αρειμανίως ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας. Οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει εάν απαγορευτεί το κάπνισμα στη Βουλή απάντησε (γελώντας): «Θα πάω στα Γιάννενα, θα εντοπίσω πού μένει ο Τασούλας και θα καπνίζω έξω από το σπίτι του». Και αμέσως μετά συμπλήρωσε (γελώντας): «Οι γιατροί μού είχαν απαγορεύσει να σταματήσω το κάπνισμα, μήπως και πάθω κάτι».

■■■

Οι γαλάζιοι καπνιστές άρχισαν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την πρόθεση του νέου Προέδρου της Βουλής να εφαρμόσει με αυστηρότητα τον αντικαπνιστικό νόμο και άλλαξαν συνήθειες. Ο γιατρός, για παράδειγμα, Χρήστος Κέλλας πέταξε το πακέτο και αγόρασε IQOS. Ο Χρήστος Μπουκώρος (βουλευτής Βόλου) προμηθεύτηκε τα πάντα για το κάπνισμα: στριφτά τσιγάρα κρυμμένα σε καλαίσθητη τσίγκινη κασετίνα (ώστε εάν βρει την ευκαιρία να καπνίσει) και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο Αδωνις, ο Σαμαράς και το Ελληνικό

Ο πλέον δημοφιλής τούτες τις ημέρες στη Βουλή δεν είναι άλλος από τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ισως και ο πλέον πιστός στις αρμοδιότητές του. Αποφεύγει να κάνει δηλώσεις επί παντός του επιστητού (όπως έκανε στο παρελθόν ή όπως κάνουν συνεχώς διάφοροι συνάδελφοί του υπουργοί), παρά μόνον δηλώσεις που αφορούν την αρμοδιότητά του. Στη Βουλή είχε πολλαπλές συναντήσεις. Ακόμη και με τον… Παύλο Πολάκη χαιρετήθηκαν, έστω ψυχρά, αυτόν που τον «κυνηγούσε» τόσα χρόνια για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis.

■■■

Εδωσε και στη Βουλή υπόσχεση ότι έως το τέλος του έτους θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό και ότι θα προχωρήσουν οι επενδύσεις στο Νεώριο και στην ΕΛΒΟ. Τώρα θα πείτε με ποιους συναντήθηκε. Σχεδόν με όλους τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά τη σημαντικότερη συνάντηση την έκανε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Συναντήθηκαν στον διάδρομο της Βουλής και ο Αδωνις όρμησε στον κ. Σαμαρά και τον αγκάλιασε σφικτά προτού αρχίσει να συνομιλεί μαζί του. Αμέσως μετά συναντήθηκε και με τον Μάκη Βορίδη.

Είναι ο ΓΑΠ άθρησκος;

Πολλοί έσπευσαν, βλέποντας τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, να κάνουν τη σύγκριση: Ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο όταν έγινε πρωθυπουργός, ορκίστηκε όμως με πολιτικό όρκο προχθές στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τι συνέβη; Έγινε ξαφνικά άθρησκος; Οι συνεργάτες του βεβαιώνουν και τούτα: «Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να πιστεύει στον Θεό, στον Χριστό, στα ιερά ευαγγέλια. Κάνει κανονικά τον σταυρό του, προσκυνά τις εικόνες. Προτίμησε τον πολιτικό όρκο γιατί θεωρεί ότι έτσι πρέπει να γίνεται στο κοινοβούλιο και γενικά στην πολιτική». Αυτά μου είπαν, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.