Για μια φορά ακόμα μια θεσμική αλλαγή που υποτίθεται ότι έγινε για να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, γίνεται πεδίο δημόσιας αντιπαράθεσης και κριτικής. Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι δίνει την εντύπωση, σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης, ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και επιδιώξεις.
 Κι όλα αυτά γιατί μια  τόσο σημαντική αλλαγή, έγινε την τελευταία κυριολεκτικά, στιγμή της απελθούσας κυβέρνησης, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση της κοινής γνώμης για να εξυπηρετηθούν συγκυριακές κομματικές σκοπιμότητες.Είναι αυτονόητο ότι μια τόσο ευρεία παρέμβαση στον ευαίσθητο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης , που διαμορφώθηκε από σημαντικούς εκπροσώπους της νομικής επιστήμης, θα έπρεπε να είχε άλλη αντιμετώπιση.
 Πολύ περισσότερο που  γνώριζαν ότι οι αλλαγές  που επέρχονται θα είχαν άμεσες  επιπτώσεις σε πολύκροτες εν εξελίξει δίκες, αλλά και σε ήδη καταδικασθέντα πρόσωπα, που καλώς ή κακώς, έχουν προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ούτε οι απαραίτητες  εξηγήσεις για την αναγκαιότητα των αλλαγών έγιναν όμως, ούτε έγινε στοιχειώδης προσπάθεια να ενημερωθούν οι πολίτες για τη σκοπιμότητα των ανατροπών που επέρχονται .
 Αποτέλεσμα ο νέος ποινικός κώδικας να βάλλεται από παντού, να αδικείται  η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ποινικής δικαιοσύνης και να δημιουργείται ένα κλίμα γενικής καχυποψίας, ιδιαίτερα  όταν πρόκειται για πράξεις διασπάθισης δημόσιου  χρήματος , διαφθοράς ή τρομοκρατίας.
 Είναι κρίμα που ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, που μετά από δεκαετίες έρχεται να εκσυγχρονίσει την ποινική νομοθεσία και να την προσαρμόσει στην σύγχρονη δικαιϊκή πραγματικότητα, αλλά και το διεθνές  δίκαιο, να βρίσκεται υπό κατηγορία, πριν καλά καλά αρχίσει να  εφαρμόζεται.
 Είναι  αναγκαίο, έστω και τώρα, οι όποιες επιφυλάξεις που υπάρχουν για επιμέρους διατάξεις του και οι αλλαγές που προαναγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση, να συζητηθούν με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον με ηρεμία και νηφαλιότητα  και όχι τις όποιες συγκυριακές εντυπώσεις και υπό την πίεση της κοινής γνώμης.
 Αρκετά προβλήματα έχει η απονομή δικαιοσύνης  στη χώρα μας, αρκετές αμφιβολίες υπάρχουν για την ανεξαρτησία της, ας μην προστεθούν κι άλλες, επειδή το πολιτικό μας σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί με στοιχειώδη συναίνεση τις κομβικές αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στη χώρα.