Οταν ο Τσίπρας έχει νεύρα

Η πρώτη μετά την ήττα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τα είχε όλα. Γλυκά που προσφέρθηκαν από τον Νίκο Παππά (που κερνούσε για τα γενέθλιά του χωρίς να εγκαταλείψει το… κινητό του), πηγαδάκια (που σχολίαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη), καλωσορίσματα για τα «πρωτάκια», αμηχανία από τους πασοκογενείς βουλευτές που προσπαθούσαν να εγκλιματιστούν σε μια αίθουσα γεμάτη Συριζαίους και… νεύρα. Πολλά νεύρα. Ενας απ’ αυτούς που νευρίασαν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Νευρίασε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (επί της διαδικασίας και για τους νέους ρόλους στην ΚΟ), νευρίασε επίσης επειδή κάποια του φώναξε να ομιλεί πιο δυνατά, με τον κ. Τσίπρα να της λέει με άκομψο τρόπο «άντε να μην τα πάρω». Αλλά γιατί εκνευρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν ο κ. Τσίπρας εκνευρίζεται αλλάζει και διάθεση. Ούτε γελάκια, ούτε αστειάκια, ούτε παροιμίες, ούτε χειραψίες και… take five. Παίρνει το σοβαρό του ύφος, αυτό που δεν σηκώνει κουβέντα. Νευρίασε στην ΚΟ όχι κυρίως για τις κουβέντες που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα σε αυτόν και τον Τσακαλώτο, αλλά για όσα δεν… ειπώθηκαν. Και αυτό διότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «υπόστρωμα» για τον στιγμιαίο εκνευρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η στάση της ομάδας των «53» για κάποιες επιλογές στα πρόσωπα στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε ρόλους. Αλλοι πάλι αποδίδουν τον θυμό του σε παρεμβάσεις των τελευταίων 24ώρων σχετικά με τις κατευθύνσεις και τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα.

Γκρίνια Συριζαίων για περικοπές μισθού

Υπήρχαν πολλά νεύρα στη συνεδρίαση της ΚΟ. Ακόμα και γκρίνιες για τα οικονομικά των βουλευτών. Για τα λεφτά που τους παρακρατούν για το κόμμα. Οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στους βουλευτές της περιφέρειας και του Πάνου Σκουρλέτη με αφορμή θέματα οικονομικής φύσεως.

Ορκωμοσία: όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Οπως και να ‘χει το πράγμα, την Τετάρτη, στη διάρκεια της ορκωμοσίας βουλευτών, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε διαφορετικός. Μοίραζε χειραψίες με τους πάντες, αντάλλαξε στυλιστικές απόψεις με τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμυρά (τον εντυπωσίασε, όπως είπε, η κομψότητά του – μάλλον επειδή φόρεσε γραβάτα), κάθισε δίπλα στον Νίκο Βούτση και στον Βασίλη Βασιλικό (που έβγαλε επιτέλους το ψάθινο καπέλο του και το ακούμπησε στα βουλευτικά έδρανα), είχε μια σύντομη συνομιλία με την Ολγα Γεροβασίλη (που ήταν ντυμένη στα μαύρα και καθόταν πίσω του), δεν αντάλλαξε κουβέντα με τη Φώφη Γεννηματά (που βρισκόταν στην πρώτη σειρά, σχεδόν δίπλα του), δεν χαιρέτησε ούτε με νεύμα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όταν εισήλθε στην Ολομέλεια για τον αγιασμό. Πού άλλες φορές που τον υποδεχόταν με φιλιά, όταν κανόνιζε συναντήσεις μαζί του και γεύματα. Εδειξε όμως να ξαφνιάζεται που είδε τον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο με γραβάτα. Ηταν και ο μοναδικός Συριζαίος με γραβάτα.

Ο ΓΑΠ και ο όρκος

Δίπλα στον κ. Τσίπρα, στα έδρανα του ΚΙΝΑΛ, καθόταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Αντάλλαξαν έναν απλό χαιρετισμό. Αλλά Τσίπρας και Παπανδρέου είχαν ένα κοινό. Και οι δύο ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο, όπως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η… παρέλαση του Βαρουφάκη

Αυτός όμως που έκανε το μεγαλύτερο show στη Βουλή ήταν (ποιος άλλος;) ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ προσήλθε… παρελαύνοντας, κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. Από πίσω ακολουθούσαν όχι μόνο οι 8 βουλευτές του ΜέΡΑ25, αλλά συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες, ακόμα και η Πάολα και ο Ψαραντώνης σε μια προσπάθεια να κλέψουν περισσότερα φωτογραφικά κλικ λίγο πριν από την ορκωμοσία στη Βουλή. Αλλά και μετά την ορκωμοσία Γιάνης και Δανάη παρήλαυναν στους διαδρόμους της Βουλής. Πήγαν μαζί παντού, στο Περιστύλιο, στο καφενείο, στο εντευκτήριο, στο προαύλιο, στην αίθουσα 51 για να υπογράψουν το πρακτικό της ορκωμοσίας. Δεν αποχωριζόταν ο ένας την άλλη.

Ο Καραμανλής, ο Σαμαράς και οι σέλφι

Η τελετή ορκωμοσίας των νέων βουλευτών ξεχώριζε αυτή τη φορά από το πλήθος γυναικόπαιδων (συγγενείς βουλευτών) που ήρθαν να τους καμαρώσουν. Υπήρξε τέτοια συμφόρηση στη Βουλή, που δύσκολα έβρισκε κανείς διάδρομο να περάσει. Ο νεότερος από τους συγγενείς ήταν ένα… βρέφος, ο επτά μηνών γιος του Σίμου Κεδίκογλου. Τις περισσότερες σέλφι έβγαλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τις περισσότερες χειραψίες έκανε ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αλλά τις εντυπώσεις κέρδισε η Αννα Ευθυμίου. Αν και έγκυος στον όγδοο μήνα, η όμορφη και δυναμική νέα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε καμπάνια και κυνήγησε τον σταυρό μέχρι την τελευταία στιγμή. Και κατάφερε να εκλεγεί στην Α’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Και ιερωμένος με κινητό

Τόσο πολλές σέλφι δεν βγήκαν ποτέ. Σέλφι έβγαζαν βουλευτές μέσα στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας. Σέλφι οι συγγενείς τους, σέλφι οι υπάλληλοι της Βουλής, σέλφι οι αστυνομικοί. Σχεδόν οι πάντες με το κινητό στο χέρι. Ακόμα και ιερωμένος που βρισκόταν στην Ολομέλεια έβγαλε ξαφνικά το κινητό του από τα ράσα του για μια σέλφι.

Οταν βλέπεις παντού Πασόκους

Τον άκουσαν όλοι να φωνάζει στους διαδρόμους της Βουλής, μετά από μια σύντομη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά: «Κοιτάω δεξιά, κοιτάω αριστερά και βλέπω παντού Πασόκους. Μόνο στο ΚΙΝΑΛ είμαστε λίγοι». Τάδε έφη Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ, θέλοντας να δείξει πόσοι πασοκογενείς πήγαν στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.