«Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται» τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΣΔΟΕ και υποβάθμισης του ΣΕΠΕ με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την εργασία, αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βεσυρόπουλος «η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα εξής:
1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.
2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.
3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».
«Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων» προσθέτει ο κ. Βεσυρόπουλος.
Οι έντονες αντιδράσεις
Με τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για κατάργηση μετά από 24 χρόνια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τη σύσταση στο υπουργείο Οικονομικών της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για το «το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες».
Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, υποστήριξε ο κ. Αλεξιάδης θέτει «σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του».
«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, για την οποία o ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε προεκλογικά», ανέφερε ακόμα ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».
Στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες».
Όπως υπογράμμισε, «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει, δε, σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του.
«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε έναν ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο ευαίσθητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του», πρόσθεσε.
«Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.
ΣΥΡΙΖΑ: Υποβαθμίζεται το ΣΕΠΕ
Έντονη ήταν και οι αντιδράσεις για την κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας.
«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών» προσθέτει η κυρία Αχτσιόγλου και καταλήγει: «Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».
Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στη Γενική…
Δημοσιεύτηκε από Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou στις Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
Κώδωνα κινδύνου για την εξέλιξη αυτή χτυπά και ο μέχρι πρότινος Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, Πάνος Κορφιάτης αναλύοντας μέσω social media τι σημαίνει η ενσωμάτωση του και η μη οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία:
Όπως αναφέρει: «Το Σ.ΕΠ.Ε υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, και την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;
1 Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.
2 Ενα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.
3 Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης».
Όπως τονίζει ο ίδιος: «Η ιστορία τού πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία. Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπεράσματα, δυστυχώς για τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας».
Το Σ.ΕΠ.Ε υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζι με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και…
Δημοσιεύτηκε από Panos Korfiatis στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019