Eπιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσφατη μόλυνση αλόγου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων, συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Βρυοτόπου της Δημοτικής Ενότητας Αμπελώνος του Δήμου Τύρναβου, της Π.Ε. Λάρισας.
Σύμφωνα με το lamiareport, όπως τονίζει σε έγγραφο της (με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2019) η συγκεκριμένη Υπηρεσία του Υπουργείου, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ενεργητικής κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων, στις περιοχές ως ακολούθως:
α) Για την Π.Ε. Λάρισας, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον ίππο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του Δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.
Δείτε ενδεικτικά το χάρτη:
β) Για τα τμήματα των Π.Ε. Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Μαγνησίας οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Λάρισας, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Λάρισας.
Ακόμα, τα Τοπικά Τμήματα Κτηνιατρικής υποχρεούνται στην εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Θυμίζουμε ότι ο πυρετός του Δυτικού Νείλου είναι νόσος η οποία μεταδίδεται με κουνούπια στον άνθρωπο, τα άγρια ζώα (κυρίως τα αποδημητικά πτηνά) και τα κατοικίδια ζώα( κυρίως τα ιπποειδή) και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία.
Κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.
Η κλινική νόσος όσον αφορά τα ιπποειδή εκδηλώνεται με συμπτώματα από το νευρικό σύστημα (αδυναμία οπισθίων άκρων, αταξία κ. λ. π.) ενώ για τη πρόληψη της νόσου τα σημαντικότερα μέτρα είναι η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για τη προστασία από τα κουνούπια.