Εναν ογκωδέστατο φάκελο με στοιχεία για τον «ανελέητο και κυρίως βρώμικο» (όπως τον αποκαλεί) πόλεμο που δέχεται από το 2014 έχει ετοιμάσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία), και αν του ζητηθεί θα τον παραδώσει στην Εισαγγελία με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αποδείξεις που συνιστούν την απόπειρα ηθικής και πολιτικής εξόντωσής του.
Ολο αυτό το διάστημα, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο γιος του ΕΑΜίτη (όπως ο ίδιος θύμισε στην «απολογία» του στη Βουλή με αφορμή το περιβόητο σκάνδαλο Novartis), δέχθηκε, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, «παράνομες καταδρομικές επιθέσεις, εισαγγελείς στην εταιρεία της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου, ευθείες απειλές ότι θα τον τελειώσουν, ψεύτικες κατηγορίες που κατασκευάζονταν στα υπόγεια γνωστού Μεγάρου (σύμφωνα με μάρτυρα) και στέλνονταν για δημοσίευση σε γνωστή εφημερίδα που στήθηκε και λειτουργεί με παράνομα κεφάλαια (όχι μόνο επιχειρηματικά), εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων του, ακόμα και αστείες ιστορίες περί συνομιλιών του από… κόκκινα τηλέφωνα και πολλά άλλα. Αλλά και παρανοϊκές αναρτήσεις του συμβούλου Τύπου του Πρωθυπουργού του τύπου «εμείς και οι άλλοι…»».
Το κορυφαίο δείγμα της ανεξάντλητης (όπως τη χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του) σκευωρίας εναντίον του είναι η επιχείρηση εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Νovartis και του δήθεν χρηματισμού του, από μάρτυρες που οι ίδιοι σε συζητήσεις τους τώρα αναιρούν ό,τι είχαν πει περιμένοντας να μιλήσουν μόλις η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Οι αιτίες του πολέμου αυτού εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη μπορούν να αναζητηθούν στο γεγονός ότι μερικοί στο Μαξίμου θεωρούσαν πως ο κ. Στουρνάρας είχε απώτερες πολιτικές βλέψεις, ότι δηλαδή σκόπευε να δημιουργήσει κεντροαριστερό κόμμα. Φαίνεται ότι κάποιοι λοιπόν θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα τον εμπόδιζαν στην άσκηση των καθηκόντων του που είναι να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο Αδωνις και το Ελληνικό
Την αρμοδιότητα για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό πήρε επάνω του ο Αδωνις Γεωργιάδης. Δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην έχει σύσκεψη για το ζήτημα αυτό. Την Τετάρτη στις 2 μετά το μεσημέρι συγκαλεί ίσως την κρισιμότερη σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, στην οποία βεβαίως και θα προεδρεύσει.
Ο εξολοθρευτής των κατσαρίδων
Αυτές οι κατσαρίδες που βρήκε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης μπαίνοντας στο γραφείο του, στον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, πρέπει ναείναι πολύ ανθεκτικές. Να επιβιώνουν δηλαδή από κάθε κατσαριδοκτόνο που εκτοξεύεται εναντίον τους και να τη γλιτώνουν σε κάθε απολύμανση. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή έμαθα ότι στο υπουργείο Εργασίας κάθε έξι μήνες την πρώτη Παρασκευή του εξαμήνου οι υπάλληλοι σχολάνε στις 3 ακριβώς. Ο λόγος; Επειδή γίνεται απολύμανση του κτιρίου από ειδική υπηρεσία με ό,τι πιο σύγχρονο χημικό υπάρχει. Η τελευταία απολύμανση έγινε πριν από μερικές εβδομάδες και όμως οι κατσαρίδες όχι μόνον επέζησαν αλλά έκαναν και δύο φωλιές υποδεχόμενες (δόξη και τιμή) τον υφυπουργό στο νέο του
Ο κ. Μηταράκης, εδώ που τα λέμε, πήρε το γραφείο του κ. Πετρόπουλου, στο οποίο απαγορευόταν αυστηρώς το κάπνισμα. Και ήταν πεντακάθαρο. Οι υπάλληλοι του γραφείου έβγαιναν στις σκάλες ή στον δρόμο για να καπνίσουν. Τώρα πώς βρέθηκαν οι κατσαρίδες είναι άγνωστο, όπως άγνωστο εάν έχουν επιζήσει και από την καινούργια απολύμανση που έκανε ο κ. Μηταράκης.
Εσβηναν τσιγάρα στο τραπέζι συσκέψεων
Αλλά το πρόβλημα με τις κατσαρίδες ωχριά μπροστά σε ένα άλλο πρόβλημα που βρήκε στο υπουργείο του ένας υπουργός. Το κεντρικό υπουργικό τραπέζι συσκέψεων ήταν γεμάτο από… στάμπες σβησμένων τσιγάρων. Οι αθεόφοβοι της προηγούμενης κυβέρνησης όταν κάπνιζαν στις συσκέψεις δεν είχαν τασάκια (ή λόγω επαναστατικότητας δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα τασάκια) και έσβηναν τα τσιγάρα τους πάνω στο τραπέζι. (Υπάρχουν και φωτογραφίες εάν χρειαστεί.) Το πώς δεν πήρε φωτιά το υπουργείο ένας Αρης Βελουχιώτης γνωρίζει.
Ζέρβας αντί Βελουχιώτη
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κληρονόμησε το γραφείο του Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος φρόντισε λίγο πριν εγκαταλείψει το υπουργικό γραφείο να ξεκρεμάσει τη φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη την οποία είχε, την επιδείκνυε παντού και καμάρωνε. Στη θέση της έβαλε μια εικόνα της Παναγίας. Ο κ. Καραμανλής όταν είδε την εικόνα της Παναγίας προς στιγμήν σκέφτηκε να κρεμάσει στη θέση της εικόνας του Βελουχιώτη τη φωτογραφία του Ναπολέοντος Ζέρβα, του ιδρυτή του ΕΔΕΣ, έτσι για… ξεκάρφωμα.
Οταν φέρεσαι έτσι σε υπουργό
Ξέρετε ποιο είναι το βασικό διοικητικό πρόβλημα που απασχολεί τους υπουργούς; Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, οι οποίοι έτσι όπως τους «τακτοποίησε» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανίσχυροι. Εις εξ αυτών μάλιστα όταν παρουσιάστηκε στον νέο υπουργό (τον κ. Καραμανλή του Υποδομών και Μεταφορών) του είπε: «Εδώ μέσα, τόσα χρόνια έχω ζήσει υπουργούς, όπως ο Λαλιώτης, η Βάσω, ο πατέρας σου, ο Σουφλιάς και πολλοί άλλοι, τα έχω δει άλλα». Ετσι φέρεται ένας γενικός διευθυντής σε εκλεγμένο υπουργό, φανταστείτε πώς θα φερθεί σε έναν εξωκοινοβουλευτικό, μη εκλεγμένο, τεχνοκράτη.
Ολοι για Επίδαυρο…
Δύο νεοεκλεγμένοι βουλευτές δημοσιογράφοι, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Λοβέρδος, και η ευρωβουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (μετά συντρόφου Γιώργου) κατέβηκαν στην Επίδαυρο το Σάββατο το βράδυ για να δουν «Οιδίποδα Τύραννο» σκηνοθετημένο από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Η φήμη ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος πιθανόν να επέλεγε την παράσταση, ένεκα και της συμμετοχής του κ. Μαρκουλάκη στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, κινητοποίησε αρκετούς πολιτευτές και επίδοξους διοικητές και γενικούς γραμματείς. Μάταια όμως, καθώς ο κ. Μητσοτάκης σεβόμενος τη μνήμη των επτά θυμάτων του φονικού ανεμοστρόβιλου της Χαλκιδικής πήγε στο εξοχικό του στην Τήνο και παρέστη στον Εσπερινό του Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας.