Την οργή της για άρθρο της Αυγής που έφερε τίτλο «Και η ΓΣΕΕ συνήγορος του ΣΕΒ!» εκφράζει η Συνομοσπονδία τονίζοντας ότι «είναι υπόλογη μόνο στους εργαζόμενους, δεν είχε και δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τίποτα σε κανένα κομματικό φερέφωνο».
Η ΓΣΕΕ μιλά για πλήρη διαστρέβλωση της θέσεων της σε ότι αφορά για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και των τριετιών, όπως τις είχε καταγράψει και στη σχετική επιστολή της το Φεβρουάριο του 2019 στο υπουργείο Εργασίας.
«Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνον δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά από την πρώτη στιγμή είχαμε βρεθεί απέναντι, ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση της μνημονιακής διάταξης, για την οποία, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) μας απαντούσε ότι απευθυνόμαστε σε «λάθος αποδέκτη»» τονίζει η ΓΣΕΕ.
Συνεχίζοντας δε την επίθεση στην Αυγή σημειώνει ότι «πολύ αργά θυμήθηκαν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα κάποια όψιμα κομματικά «νταούλια» στην «Αυγή». Όσο κι αν τα χτυπούν, τα Συνδικάτα εξακολουθούν να μην στοιχίζονται και να μην υπακούουν σε κομματικά, κυβερνητικά και εργοδοτικά κελεύσματα, γεγονός που κατανοούμε ότι δεν αρέσει και δημιουργεί πρόβλημα σε πολλούς».
Δηλώνει δε ότι η Συνομοσπονδία, όπως έκανε πάντα, «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, αγωνιστική και νομική, προκειμένου να αποκατασταθεί ο θεσμός των τριετιών, που αποτελεί θεμελιώδη κατάκτησή της υπέρ των εργαζομένων».
Το επίμαχο άρθρο
Το άρθρο που προκάλεσε την οργή της ΓΣΕΕ, αναφέρεται στην προσφυγή του ΣΕΒ κατά των αυξήσεων που χορηγήθηκαν στο κατώτατο μισθό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των «συνεπειών» που είχε αυτή η αύξηση στις τριετίες που λαμβάνουν πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα η Αυγή αξιολογώντας τα πρόσωπα που βρίσκονται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο εξέφρασε τον εξής συλλογισμό: «Ο Άκης Σκέρτσος ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ όταν οι βιομήχανοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των συνεπειών της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος, ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου (από τη θέση του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ), προΐσταται του Γ. Βρούτση, ο οποίος υποτίθεται ότι θα υπερασπιστεί -ως υπουργός Εργασίας- στο ΣτΕ την αύξηση του κατώτατου μισθού!»
Η Αυγή μάλιστα κρίνοντας τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις που προκάλεσε το εν λόγω άρθρο από την πλευρά του ΣΕΒ, αλλά και από την πλευρά της ΓΣΕΕ, κατηγορεί την τελευταία ότι με την «απάντησή της ‘πετάει την μπάλα στην εξέδρα’ κατηγορώντας την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και έτσι έμμεσα αναγνωρίζει κάποια σχετική βάση στην προσφυγή των βιομηχάνων!»
Σύμφωνα πάντα με την Αυγή, υπερ του ΣΕΒ λειτουργεί η επιχειρηματολογία της ΓΣΕΕ, η οποία παραπέποντας σε σε παλαιότερη παρέμβασή της αναφέρει ότι «είναι προφανές ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 103 του Ν. 4172/2013 (άρθρο 2, Ν. 4564/2018) αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία – μηχανισμό διαμόρφωσης του νομοθετικά πλέον καθοριζόμενου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και όχι τις μη καταργημένες και συνεπώς ισχύουσες διατάξεις για την προσαύξησή τους λόγω προϋπηρεσίας».
Ακόμη, προσθέτει η Αυγή «η ΓΣΕΕ, θεωρεί ότι είναι «στον αέρα» οι αυξήσεις των τριετιών, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία των βιομηχάνων! Η κριτική της ΓΣΕΕ καταλήγει στο ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας δεν καταργεί τους προγενέστερους μνημονιακούς νόμους που περιόριζαν τις αυξήσεις στις τριετίες!».
Η αντίδραση της ΓΣΕΕ στο δημοσίευμα
Με τίτλο «Λίγο αργά θυμήθηκαν τα «νταούλια» στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρει:
«Με ένα βαρύγδουπο τίτλο και με αναληθές ρεπορτάζ, το οποίο διαστρεβλώνει πλήρως τις θέσεις της ΓΣΕΕ, κάποιοι στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» επιχειρούν για ακόμη μία φορά να ικανοποιήσουν το κομματικό αναγνωστικό κοινό τους, αλλά και να επιδείξουν την αφοσίωσή τους στο κόμμα τους.
Ο συντάκτης του ρεπορτάζ, με τα γραφόμενά του σχετικά με το δελτίο τύπου της Συνομοσπονδίας για το θέμα των τριετιών και τη σχετική επιστολή που είχε αποστείλει το Φεβρουάριο του 2019 στο Υπουργείο Εργασίας, βλέπει, με τα κομματικά του γυαλιά, ταύτιση απόψεων ΓΣΕΕ με ΣΕΒ.
Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνον δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά από την πρώτη στιγμή είχαμε βρεθεί απέναντι ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση της μνημονιακής διάταξης, για την οποία, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) μας απαντούσε ότι απευθυνόμαστε σε «λάθος αποδέκτη».
Πολύ αργά θυμήθηκαν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα κάποια όψιμα κομματικά «νταούλια» στην «Αυγή». Όσο κι αν τα χτυπούν, τα Συνδικάτα εξακολουθούν να μην στοιχίζονται και να μην υπακούν σε κομματικά, κυβερνητικά και εργοδοτικά κελεύσματα, γεγονός που κατανοούμε ότι δεν αρέσει και δημιουργεί πρόβλημα σε πολλούς.
Η ΓΣΕΕ είναι υπόλογη μόνο στους εργαζόμενους, δεν είχε και δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τίποτα σε κανένα κομματικό φερέφωνο. Όπως προσέφυγε το 2012 στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον όλων των αντεργατικών διατάξεων που επιβλήθηκαν, ανάμεσα στις οποίες και αυτές για την εργατική προϋπηρεσία, η Συνομοσπονδία θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αγωνιστική και νομική, προκειμένου να αποκατασταθεί ο θεσμός των τριετιών, που αποτελεί θεμελιώδη κατάκτησή της υπέρ των εργαζομένων.»
Η ανακοίνωση του ΣΕΒ μετά το δημοσίευμα
«Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων διευκρινίζεται ότι ο ΣΕΒ από κοινού με 6 περιφερειακούς συνδέσμους (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΙΠΕ&ΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑ.ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ.) κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στις 17 Απριλίου 2019, και όχι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 18.2.2019, με θέμα: «Οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας».
Σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος: Οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν.4172/2013 όπως ισχύει, και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαρ.ΙΑ.6 περ.2 του Ν.4254/2014. Οι τριετίες ίσχυαν με αναστολή, για όσους τις δικαιούνταν μέχρι το 2012 (έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012). Ίσχυαν επίσης με αναστολή έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 103 του ν.4172/2013, όπως είχε τροποποιηθεί και ισχύει.
Με την προσφυγή τους ο ΣΕΒ, ο ΣΒΑΠ, ο ΣΒΘΚΕ, ο ΣΒΣΕ, ο ΣΕΒΙΠΕ&ΔΕ, ο ΣΘΕΒ, ο ΠΑ.ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ. άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους απέναντι σε ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο κακοδιοίκησης, δηλαδή να εξουδετερώνεται ή να αλλοιώνεται η νομοθεσία διά της έκδοσης εγκυκλίων, όπως συνέβη με την προσβαλλόμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
Υπάρχει όμως και μία ουσιαστική παρατήρηση: Η χρεωκοπία, η δεκαετής κρίση που βιώσαμε όλοι, πολίτες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, και τα 4 μνημόνια θα έπρεπε να καταστήσουν κατανοητό ότι η προέλευση και η αιτία τους ήταν ότι δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε, υποσκάπτοντας και απομειώνοντας την εγχώρια παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα της.
Το ύψος των μισθών που αντέχει να πληρώνει μία οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης αλλά από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας, καθώς και το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας. Στο σημερινό εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με μείωση στην φορολογία της εργασίας και μείωση των εισφορών.
Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ο στόχος για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές στη χώρα, συνδέεται άμεσα με τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας της. Και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος κατά τα επόμενα χρόνια.»