Εντός τριών ημερών θα είναι έτοιμη η ρύθμιση για την κατάργηση της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στους περιφερειάρχες κατά τη σύσκεψη που είχαν σήμερα.
Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στο επίκεντρο των αλλαγών θα είναι «η ενίσχυση των πλειοψηφιών των εκλεγμένων περιφερειαρχών στις Εκτελεστικές Επιτροπές», ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν αλλαγές μέσω ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα βάζει σε μία τάξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300 νομοθετικές παρεμβάσεις στα δύο βασικά νομοθετήματα της Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη» και τον Κλεισθένη, θα βελτιώνει σχετικές προβληματικές διατάξεις, θα αποκαθιστά στρεβλώσεις, και θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους – ΟΤΑ.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, με τη ρύθμιση, η οποία, όπως έχει πει ο υπουργός θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου στο πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, δεν θα υπάρξει ζήτημα συνταγματικότητας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων και με τους 12 που ήταν παρόντες (σ.σ. απουσίαζε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης).
Τι είπε στους περιφερειάρχες ο Θεοδωρικάκος
«Συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί στις Περιφέρειες η κυβερνησιμότητα, υπήρξε στην τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, υπό τον υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες» αναφέρει η ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος.
Κατά την έναρξη της συσκέψεως ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε: «Θέλω να νιώθετε ότι αυτό το Υπουργείο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Για την κυβέρνησή μας η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
»Γι’ αυτό θα κινηθούμε μαζί, θα αναπτύξουμε στο έπακρο τη συνεργασία μας. Ώστε αυτή η αντίληψη να γίνει κτήμα των πολιτών. Η κοινωνία πρέπει να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, να ξανανιώσει ελπίδα και προοπτική, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Γι’ αυτό έχει αξία να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε σε κάθε περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής. Με διαφανή διαχείριση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Ένα πρόγραμμα που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες. Αυτά πρέπει να παρουσιαστούν στους πολίτες και το ΥΠ.ΕΣ. θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια τις Περιφέρειες.
»Είναι πολύ θετικό ότι ο εκλογικός και ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης των Περιφερειών, αυτή την στιγμή ταυτίζονται. Άρα και από αυτήν την άποψη μας περιμένει ένας κοινός δρόμος, μια κοινή προσπάθεια προόδου και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες. Θα επισκεφτώ το επόμενο διάστημα όλες τις Περιφέρειες και ει δυνατόν κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Για να τα προχωρήσουμε όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Περιφερειών και των Δήμων.
»Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και την δράση της. Μπορεί βέβαια εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και πολύ- πολύ μεγάλο για εκατοντάδες- κατά κυριολεξία- δήμους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε τη σημερινή σύσκεψη.
»Θα ήθελα να έχω τις απόψεις κάθε ενός από εσάς γύρω από το ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος. Και καθώς θέλουμε να έχουμε μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, καλέσαμε το σύνολο των εκλεγμένων Περιφερειαρχών της χώρας και όχι μόνο όσους αντιμετωπίζουν άμεσα αυτό το πρόβλημα στα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας. Θα ήθελα, επίσης, να έχω μια συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες σας που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία, καθώς έχουμε ενημερωθεί ότι επίκειται σε μια σειρά περιοχές της χώρας, νέο κύμα κακοκαιρίας.
»Αρχίσαμε από τις πρώτες μέρες με αρκετή δυσκολία. Είχαμε το τεράστιο πρόβλημα στη Χαλκιδική, όπου θέλω να σημειώσω ότι οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας δούλεψαν πολύ σκληρά για να τα βγάλουν πέρα, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Μας ενδιαφέρει να είμαστε απολύτως έτοιμοι ώστε από τη σκοπιά της Αυτοδιοίκησης, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα».
Πατούλης: Να αποτραπεί η αποδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σχετική ανακοίνωση για την συνάντηση εξέδωσε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ο οποίος τόνισε πως είναι αναγκαίες οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο νόμο Κλεισθένη για να αποτραπεί η διάλυση και αποδιοργάνωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Στην κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα συμβάλει στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που προκαλεί το σύστημα της απλής αναλογικής στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών προχωρεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Θ. Λιβάνιος με τους 13 νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις μέσω των οποίων θα μπορούν να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν με την απλή αναλογική.
»Ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών». Από την πλευρά του ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίες οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο νόμο Κλεισθένη για να αποτραπεί η διάλυση και αποδιοργάνωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνομιλεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που την απασχολούν».
Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr , ο Γ. Πατούλης εξειδίκευσε τις προτάσεις του σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην κυβερνησιμότητα και επισήμανε ότι απαιτείται θεσμική θωράκιση και έγκαιρη προετοιμασία των νέων αιρετών διοικήσεων στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Κλεισθένης.
Αγοραστός: Εθνικό και κοινωνικό συμφέρον η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες
«Εθνικό και κοινωνικό συμφέρον είναι η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα οι εκλεγέντες Περιφερειάρχες με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Υπουργό κ. κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Είναι εθνικό και κοινωνικό συμφέρον η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες γιατί κυβερνησιμότητα σημαίνει ποιοτικές και γρήγορες υπηρεσίες, προστασία του πολίτη και οπωσδήποτε ανάπτυξη.
»Στα πλαίσια αυτά η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται με πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, περιφερειακή διακυβέρνηση, αντιμετώπιση των παγίων και χρονίων στρεβλώσεων στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων (ποιος κάνει τι, πότε και με ποιους πόρους). Αυτό ισχύει και στην πολιτική προστασία όπου πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για το ποιος κάνει τι».