Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν άμεσες επιπτώσεις στο Κυπριακό. Κρίνοντας από την υποδοχή των κυρώσεων στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα αρχικά διπλωματικά όπλα που ξεδίπλωσε η Λευκωσία, με την αρωγή της Αθήνας, αρχίζουν να εξαντλούνται. Πλέον, η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών φαντάζει ως η μόνη διέξοδος για τον Νίκο Αναστασιάδη και ο κύπριος Πρόεδρος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι η αποχώρηση των γεωτρυπάνων πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών ίσως να μην είναι καν εφικτή.
Στο παρασκήνιο, το Λονδίνο εργάζεται για την εξεύρεση μιας φόρμουλας που θα οδηγούσε επί της αρχής ξανά στον διάλογο, ενώ φαίνεται να υπάρχει και ανοικτός δίαυλος της βρετανικής με την τουρκική πλευρά. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Τζέιν Χολ Λουτ που έχει αναλάβει εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βρει σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί βρέθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, ενώ ίσως βρεθεί στην Κύπρο εντός του Αυγούστου.
Ενα στοιχείο που παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταδεικνύει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα εν όψει του Σεπτεμβρίου – καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεωρείται κρίσιμο χρονικό σημείο για την επανέναρξη των συνομιλιών, δεδομένου και ότι ο χρόνος πιέζει αφού τον Μάρτιο του 2020 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα – είναι ότι στην έκθεσή του για την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νησί (UNFICYP), ο κ. Γκουτέρες δεν καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις ανακοινώσεις της Αγκυρας για σύσταση Υπηρεσίας Συντονισμού Κυπριακών Υποθέσεων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, διαμορφώνουν έναν δυσεπίλυτο γρίφο.
Παράλληλα, στην έκθεση για την UNFICYP, ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι οι ανησυχίες περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους δεν πρέπει να αποτελούν αξεπέραστο εμπόδιο (insurmountable obstacle) για ενίσχυση της συνεργασίας.
Από εδώ και στο εξής, η καθυστέρηση της επανέναρξης των συνομιλιών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να προχωρήσει η Τουρκία σε γεώτρηση ακόμη και σε οικόπεδο αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το ζήτημα των υδρογονανθράκων μοιάζει να αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας είτε εντασσόμενο σε κάποια από τις υπάρχουσες πτυχές του Κυπριακού είτε αναδεικνυόμενο σε αυτόνομο κεφάλαιο των συνομιλιών.