ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα με την κυβέρνηση χτυπάει κόκκινο

ροκάρει και προσκαλεί την κυβέρνηση στην... πίστα Επιθέσεις κατά μέτωπο και προετοιμασία για θερμό φθινόπωρο

ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα με την κυβέρνηση χτυπάει κόκκινο

ροκάρει και προσκαλεί την κυβέρνηση στην... πίστα Επιθέσεις κατά μέτωπο και προετοιμασία για θερμό φθινόπωρο

Ούτε πέντε ημέρες δεν πρόλαβε να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση χτυπά κόκκινο. Σφοδρές επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και με προσωπική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στοχοποίηση μελών της κυβέρνησης, «σκληρό ροκ» από μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την αντιπολίτευση.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει σε… χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και θα χτυπά ακόμη και εκεί που η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε. Οπως για παράδειγμα όταν ο πρώην πρωθυπουργός έκανε σύσταση στη νέα κυβέρνηση να κάνει τομές στην πολιτική προστασία για την αντιμετώπιση των φαινομένων από την κλιματική αλλαγή κι όχι να πάρει ημίμετρα. Ξεχνώντας φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε επί 4,5 χρόνια και δεν έκανε απολύτως τίποτε. Ειδικά μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Ομως, φαίνεται ότι οι αντιπαραθέσεις θα είναι σε ημερήσια διάταξη. Είναι απόφαση του πρώην πρωθυπουργού και κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσουν να πέσει τίποτε κάτω. Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι να κάνουν συνεχείς παρεμβάσεις και να προετοιμάζονται για «θερμό» φθινόπωρο και ακόμη «θερμότερο». Τη μεγάλη μάχη θα ξεκινήσουν να τη δίνουν μέσα στη Βουλή από τις 18 του μήνα, όταν και θα ξεκινήσουν και οι προγραμματικές δηλώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει τα όσα έχει υποστηρίξει για νεοφιλελεύθερες πρακτικές και για σχέση της κυβέρνηση ΝΔ με μεγάλα συμφέροντας.

Για παράδειγμα, σκάνδαλο ή σκανδαλολογία η ουσία είναι ότι ένας ακόμη υφυπουργός της νέας κυβέρνησης μπήκε στο στόχαστρο, ζητείται η παραίτησή του και ανάβει το πολιτικό θερμόμετρο.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Οικονόμου, υφυπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ο οποίοα εργαζόταν στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο στο Ελληνικό, την Lamda Development.

O ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτησή του ανεβάζοντας το θέμα: «Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον υφυπουργό ο οποίος τονίζει ότι «η συνεργασία μου με τη Lamda όπως και με άλλους ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου ήταν γνωστή σε όλους», όπως και το γεγονός ότι «η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα».

Τονίζοντας ότι δεν ήταν άεργος δηλώνει την έκπληξή του και υπογραμμίζει ότι προτίθεται να πολιτευθεί με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό.

Ολόκληρη η δήλωση του υφυπουργού:

«Εκπλήσσομαι πραγματικά με τα δημοσιεύματα που «ανακαλύπτουν» συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους.

Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;

Η συνεργασία μου με τη  ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού). Δεν ξέρω γιατί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός τη θυμήθηκε μόλις «αποκαλύφθηκε» από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

Οσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν.»​

Η επίθεση Τσίπρα

Η κατάργηση της Νομικής Πάτρας στάθηκε αφορμή να παρέμβη ο Αλέξης Τσίπρας και να συνδέσει το γεγονός με τη… νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό: «Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας.

Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για Γκουαϊαδό

Το σκληρό ροκ φυσικά δεν έχει τέλος. Η αναγνώριση του Γκουαϊαδό από την κυβέρνηση ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την  επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ  της αναγνώρισης του Juan Guaido ως μεταβατικού Πρόεδρου», αναφέρει η ανακοίνωσή του.

Για τα ΜΜΕ και άλλα

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφαση Μητσοτάκη να έχει ο ίδιος τις αρμοδιότητες της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Ξεχνώντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίστηκε πλήρως η δημοσιογραφική δεοντολογία των δύο κρατικών μέσων, τα οποία μετατράπηκαν σε κομματικά φερέφωνα, έξι ευρωβουλευτές έστειλαν το θέμα στην Ευρωβουλή. Συγκεκριμένα, οι Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούνται τη λειτουργία του κράτους Δικαίου για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την ανεξαρτησία του Τύπου, ρωτούν την Κομισιόν «εάν Υπάρχουν άλλα κράτη μέλη-της ΕΕ όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό – και αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται κάτι τέτοιο».

Επίθεση έχει εξαπολυθεί και κατά της Δόμνας Μιχαηλίδου μέσω της Αυγής. Χαρακτηρίζεται νεοφιλελεύθερη και χυδαία για παλαιότερες δηλώσεις της.

Αλλά ακόμη και η τραγωδία στην Χαλκιδική έγινε αντικείμενο επίθεσης στην κυβέρνηση των τεσσάρων ημερών από την προηγούμενη κυβέρνηση που χρεώνεται την τραγωδία στο Μάτι και κυρίως την επικοινωνιακή διαχείριση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Απόρρητο