Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν έβαλε στα Προεδρικά Διατάγματα την υπογραφή του για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη που είχε αποστείλει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ειδικότερα, η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέστρεψε σήμερα στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Ως εκ τούτου από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εκκινήσει τις διαδικασίες από το μηδέν. Μένει, ακόμη, να δούμε αν η κυβέρνηση ΝΔ θα επιλέξει νέους ανώτατους δικαστές.
Τι είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας για την απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου
Η 1η Ιουλίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία ο Προκόπης Παυλόπουλος έπρεπε να αποφασίσει για την υπογραφή ή μη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την επιλογή της νέας ηγεσίας. Ο ΠτΔ, ωστόσο, δεν το είχε πράξει αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στις υπογραφές για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που είχαν «πυροδοτήσει» νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλύψει ότι ο ΠτΔ δεν θα υπέγραφε τελικά τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που το ίδιο του το κόμμα προσπάθησε να προωθήσει την τελευταία στιγμή και ενώ ήδη είχαν ανακοινωθεί οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι, με βάση το Σύνταγμα, ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών από τη Βουλή, λίγο προτού λήξη η θητεία τους, και στη διαδικασία συμμετείχαν τα κόμματα. Ακολούθησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. «Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου», είπε και σημείωσε ότι η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του, αν και διαφώνησα», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα ονόματα που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Ιουνίου ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, αποχώρησαν από τις θέσεις τους.
Στις 31 Μαΐου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την κυρία Ειρήνη Καλού και για εισαγγελέα την κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη.
Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επιλεγεί η κυρία Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Η Ειρήνη Καλού, η οποία ήταν προηγουμένως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, εγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη – ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου.
Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.
Όσον αφορά στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το υπουργικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια να πάρει τη θέση αυτή άτομο από τον δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδα.
Έτσι επιλέχθηκε, η Δήμητρα Κοκοτίνη. Γεννημένη το 1954, στο παρελθόν είχε εκλεγεί με τη ψήφο των συναδέλφων της στη διοίκηση του Εφετείου της Αθήνας, ενώ πριν από λίγες μέρες ήταν πρόεδρος στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.