Αδιέξοδο επήλθε στις συζητήσεις των μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι «28» δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Αιτία αποτέλεσαν οι ενστάσεις της Κύπρου επί του κειμένου που προωθήθηκε.
Ειδικότερα, στην τελευταία παράγραφο του επίμαχου κειμένου αναγραφόταν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις γεωτρήσεις.
Ωστόσο, η Λευκωσία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη φράση, επιθυμώντας να προστεθεί η φράση «στοχευμένα μέτρα».
Στο πλαίσιο αυτό, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα εξεταστεί εκ νέου την Παρασκευή. Εφόσον και πάλι δεν επέλθει συμφωνία, τότε το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Δευτέρα.
Όσον αφορά το υπόλοιπο κείμενο, σ’ αυτό περιγράφονταν τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Κομισιόν εναντίον των τουρκικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κύπρος.
Η διπλωματική αυτή κίνηση της Λευκωσίας -να μην δεχτεί δηλαδή την οποιαδήποτε πρόταση των χωρών-μελών της ΕΕ- είναι ενδεικτική της πρόθεσής της να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους πετυχαίνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, σε μια περίοδο που η Αγκυρα εντείνει τις καθημερινές της προκλήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι προωθούμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών, και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων, καθώς και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.
Μιλώντας στο One Channel, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, δήλωσε πως «η ΕΕ βγάζει τα όπλα σιγά σιγά με το σταγονόμετρο, γιατί ξέρει ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά και άρα θα χρειαστεί πολλά όπλα τα οποία δεν πρέπει να εξαντλήσει από την αρχή».
Αγκυρα για ΕΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας την Τετάρτη έπειτα από συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε πως τα βήματα της ΕΕ προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων εναντίον της Τουρκίας δεν ωφελούν, «είναι αντιπαραγωγικά», επικρίνοντας την ΕΕ για τη στάση της στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου.
Όπως είπε, μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της. Για τον νέο έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως τον γνωρίζουν προσωπικά από τότε που ήταν βουλευτής και ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο μαζί. Για τον νέο έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, είπε ότι είναι καλός του φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Θέλουμε αντί να αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, να βρούμε λύσεις, συνομιλώντας ειλικρινά. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι αφορμή να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με πιο εποικοδομητικό τρόπο» ανέφερε.