Ηταν μια συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου που έτσι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Παρότι πανηγυρική, οι τόνοι ήταν χαμηλοί, ο Πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση και έδωσε και την πρώτη οδηγία (ή συμβουλή, εάν θέλετε) προς τους υπουργούς του: «Να έχετε ψηλούς στόχους αλλά χαμηλό βλέμμα». Τώρα θα πείτε ότι στις πρώτες συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων πολλά… ταπεινά ακούγονται. Και ποιος δεν θυμάται το «σεμνά και ταπεινά» του Κώστα Καραμανλή ή το «πρώτα ο πολίτης» του Γ. Παπανδρέου. Το θέμα είναι εάν αυτά που λέγονται τηρούνται. Γιατί έως τώρα από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς τίποτα δεν τηρήθηκε, ούτε το σεμνά, ούτε τα ταπεινά, ούτε το να μη χρησιμοποιούν οι υπουργοί και οι βουλευτές τα κρατικά αυτοκίνητα.
***
Αυτή η φορά όμως είχε κάτι το διαφορετικό. Οτι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε πρώτα τον εαυτό του στους κρινόμενους. Αυτός, όπως είπε, πρώτος θα αξιολογηθεί από τους πολίτες και για το έργο και για τις υποσχέσεις του.
Οσα δεν έδειξαν οι κάμερες
Θα σας περιγράψω τώρα όσα δεν έδειξε η κάμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν ούτε κάμερες ούτε φωτογραφίες στις μελλοντικές συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων. Και τούτο γιατί, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός: «Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις».
Οι μπλε φάκελοι
Πρώτα απ’ όλα εμφανίστηκαν δύο κύριοι που κρατούσαν 18 μπλε φακέλους. Είναι οι φάκελοι με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι υπουργοί πήραν φακέλους, οι υφυπουργοί όμως όχι.
***
Ξέρετε τι σημαίνουν οι μπλε φάκελοι; Οτι σε κάθε υπουργείο θα υπάρχει ένα είδος «μεγάλου αδελφού». Θα παρακολουθείται δηλαδή το έργο του υπουργού. Και αυτός που θα το παρακολουθεί και θα το συντονίζει δεν είναι άλλος από τον κ. Σκέρτσο. Και τούτο γιατί το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο. Ολοι οι υπουργοί στο πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα.
***
Να σημειώσω ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου άρχισε στην ώρα της, μόνον με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση, εγκαταλείποντας οριστικά την «ώρα Τσίπρα», που τα υπουργικά συμβούλια άρχιζαν με καθυστέρηση μίας και πλέον ώρας.
***
Ενώ υπήρχαν καφέδες και εμφιαλωμένα νερά στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, κανένας υπουργός ή υφυπουργός δεν θέλησε να δροσιστεί, και ας έδειχνε εκείνη την ώρα η θερμοκρασία έξω από το Κοινοβούλιο 38 βαθμούς. Μόνον ο κ. Μητσοτάκης πήρε καφέ (αν και προτιμούσε να είχε κρύο τσάι).
Ενα στέλεχος ήρθε από τα παλιά
Εντύπωση έκανε η παρουσία στο Υπουργικό του Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος βεβαίως δεν είναι υπουργός. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπεκίρης είχε απομακρυνθεί από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ για άγνωστο λόγο. Σε κάποιες από τις εμφανίσεις του στο κόμμα, στην προεκλογική περίοδο συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του είπε «Μιχάλη, γύρνα πίσω…». Και γύρισε και αναλαμβάνει διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού.
Υπουργικός γάμος;
Μάθαμε επίσης από τη συνεδρίαση του Υπουργικού ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει και ένας… υπουργικός γάμος, καθ’ ότι δύο υφυπουργοί, όπως είπαν συνάδελφοι τους, έχουν σχέση. Ποιοι είναι αυτοί; Απ’ ό,τι λένε οι συνάδελφοί τους πρόκειται για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (υφυπουργός Μεταφορών) και την ωραιοτάτη Δόμνα Μιχαηλίδου (στο Εργασίας).
Οταν ο Τασούλας συνάντησε τον Φίλη και τελείωσαν την απλή αναλογική
Και ξαφνικά την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο κάνουν σχεδόν ταυτόχρονα την εμφάνισή τους στο Εντευκτήριο της Βουλής ο Κώστας Τασούλας (ο οποίος προορίζεται για Πρόεδρος της Βουλής), ο Νίκος Φίλης κρατώντας την «Αυγή» ανά χείρας (που χαρακτήριζε την κυβέρνηση… Βόρεια Κορέα) και η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησα τον κ. Φίλη τι γύρευε στη Βουλή (αφού είναι κλειστή) και μου είπε ότι «ήρθα να ακούσω τον Μητσοτάκη στο Υπουργικό». Παρήγγειλε ένα σάντουιτς και έπιασε κουβέντα με τον κ. Τασούλα. Στην πραγματικότητα ο κ. Τασούλας έπιασε κουβέντα μαζί του ζητώντας του να τον… ψηφίσει στην προεδρία της Βουλής: «Συναισθηματικά σε ψηφίζω, αλλά κομματικά ό,τι πει το κόμμα» απάντησε ο κ. Φίλης. Ο κ. Τασούλας όμως επέμεινε: «Εμείς ψηφίσαμε τη Ζωή» του είπε, πλην όμως ο κ. Φίλης ήταν αμετακίνητος στη γραμμή του. Εν πάση περιπτώσει, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι «συναισθηματικά συμπλέουν» έπιασαν κουβέντα.
Το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ
Στη συζήτηση ανέφεραν ότι το δεύτερο κομμάτι της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να αναθεωρηθεί το άρθρο 54 που αφορά τον εκλογικό νόμο. Εφόσον αναθεωρηθεί, ο νέος εκλογικός νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση για να ψηφισθεί στη Βουλή δεν θα χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά λιγότερες, όσες δηλαδή συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στο προς αναθεώρηση άρθρο. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Φίλης είπε χαμογελώντας στον κ. Τασούλα: «Σας κάναμε δώρο και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους και, όπως φαίνεται, και τον εκλογικό νόμο».
***
Η κυρία Κασιμάτη άκουγε προσεκτικά, πλην όμως δεν διευκρινίστηκε γιατί βρισκόταν στη Βουλή τη στιγμή που το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό: «Εχω δουλειές με την Κοινοβουλευτική Ομάδα» είπε σε κάποια στιγμή, αλλά δεν αποκάλυψε τι είδους δουλειές είναι αυτές. Ο κ. Τασούλας άρχισε αμέσως τα… ανέκδοτα (όπως το συνηθίζει).
Απαγορευμένο το «αδελφέ μου»
Διερωτήθηκε εάν εφεξής οι βουλευτές και οι υπουργοί θα μπορούν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το… «αδελφέ μου». Διότι, όπως είπε, εάν ο υπουργός αποκαλέσει έτσι άλλον υπουργό ή βουλευτή δεν μπορεί να τον διορίσει, καθότι ο αδελφός είναι συγγένεια και ο κ. Μητσοτάκης απαγορεύει τους διορισμούς συγγενών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει και ένας γιατρός Κώστας Τασούλας στα Γιάννενα που είναι απλά συνωνυμία. Ωστόσο πολλοί Γιαννιώτες μπερδεύουν τους δύο και ζητούν από τον βουλευτή ιατρικές εξετάσεις και από τον γιατρό διορισμούς και σβήσιμο κλήσεων.
Ενας μηχανικός, μία δικηγόρος και ένας αντισυνταγματάρχης
Ενας συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, μηχανικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων, εργαζόμενος στον ΟΤΕ, μία δικηγόρος η οποία τώρα κάνει το μεταπτυχιακό της και ένας αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία είναι οι νέοι βουλευτές του ΚΚΕ. Πρόκειται για τον 45χρονο Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, την 31χρονη Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου, και τον 61χρονο Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. Στους νέους βουλευτές δεν συγκαταλέγω το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής κατά περιόδους από το 2007 καθώς η έδρα του ΚΚΕ στην Εύβοια, ελέω εκλογικού νόμου, παίζει πάντα με τη Μαγνησία.
Στο στόχαστρο των πικρόχολων
Πλήθος πικρόχολων Νεοδημοκρατών με πήραν τηλέφωνο όταν έγινε γνωστό πως ο Θανάσης Κοντογιώργης αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών. Και τι δεν μου είπαν για τη συγκεκριμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βλέπετε, ο Κοντογιώργης προέρχεται από τη Νεολαία ΠαΣοΚ. Τον Φεβρουάριο του 2011 είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου ανέλαβε ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης έως τον Φεβρουάριο του 2013. Μετά την αποχώρηση Παπαδήμου ανέλαβε ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια του Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος τον «αποστράτευσε» στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του την καλοπληρωμένη αντιπροεδρία της ΕΛΤΕ.
***
Ο Κοντογιώργης, δικηγόρος το επάγγελμα, είναι σύζυγος της Μαριάννας Βλαχογιάννη, θυγατέρας του πρώην βουλευτού Ηλία Βλαχογιάννη. Απευθύνθηκα σε άτομο που έχει συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια μαζί του. Ο ίδιος δεν θέλησε να μου κάνει μία ευθεία αναφορά στα προσόντα του κ. Κοντογιώργη. Μου είπε πάντως πως ο πολιτικός του προϊστάμενος στο Μαξίμου Ακης Σκέρτσος, «θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να βάλει τους συνεργάτες του να δουλέψουν με τους ρυθμούς που εκείνος θέλει»…