Τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης έθεσε στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους υπουργούς να μην αφήσουν «μέρα χαμένη».
Ήδη οι υπουργοί που σχετίζονται με τους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων έχουν ξεκινήσει ήδη δουλειά, κάνοντας συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο θα «έρθει» σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.
«Στοίχημα» το Ελληνικό
Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ασχολήθηκε με το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, δείχνοντας από την πρώτη στιγμή τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο που είχε κολλήσει για διάφορες αιτίες, στερώντας από την περιοχή μια σημαντικής μορφής ανάπτυξη.
Άλλωστε, το δικό του υπουργείο θα αναλάβει το γενικό συντονισμό, σε πολιτικό επίπεδο, σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού, για την επένδυση στο Ελληνικό.
«Προτεραιότητές μας είναι να δούμε ποιο από τα νομοσχέδια που είχε έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση μας ενδιαφέρει. Δεν απαξιώνω το έργο κανενός. Ήδη, ξεκινήσαμε από χθες να τα βλέπουμε ένα προς ένα πολύ προσεχτικά με τους συνεργάτες μου. Προτεραιότητά μας είναι επίσης να ξεκολλήσουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου με τον οποίον συζήτησαν τα κολλήματα που έχουν εμφανιστεί στην επένδυση του Ελληνικού.
«Είναι ένα σύνθετο έργο, αλλά επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει προσωπικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα συντονίσει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δείχνοντας το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο έργο.
Συνάντηση με Κωνσταντάτο
Για την επένδυση του Ελληνικού, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα σύσκεψη, όπου συζητήθηκαν οι αιτίες που έχουν καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Ελληνικού και δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάτο, οι υπουργοί ενημερώθηκαν θεσμικά για όλα τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας που συνδέονται με την επένδυση και τον Φορέα που θα λειτουργήσει άμεσα.
Στη συνάντηση των τριών ανδρών, συμμετείχαν τηλεφωνικά και οι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και εντυπωσιασμένος από τη ταχύτητα και το ενδιαφέρον των μελών της κυβέρνησης για την άμεση έναρξη του έργου, υπογραμμίζοντας ότι το Ελληνικό.
Βασικό project και η ΔΕΗ
Οι εξελίξεις ήταν άμεσες και σε ένα άλλο βασικό τομέα που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση, ο οποίος αφορά στον κλάδο της ενέργειας και είναι η ΔΕΗ.
Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανόλης Παναγιωτάκης υπέβαλε την παραίτησή του στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την έκανε δεκτή.
Τις θέσεις της νέας κυβέρνησης για τη ΔΕΗ τις έκανε γνωστές ο αρμόδιος υπουργός από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, όταν κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου από τον κ. Σταθάκη σημείωσε ότι θα «εργαστούμε για ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, προκειμένου να δώσουμε βιωσιμότητα και προοπτική στην Επιχείρηση».
«Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να καθορίσουν τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Μητσοτάκης και Χατζηδάκης συμφώνησαν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ και την κατάσταση ρευστότητας της εταιρείας.
Στη συνέχεια, θα επιχειρηθεί συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) καθώς εκείνη είναι που έχει την εποπτεία της υπόθεσης της μείωσης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι η ΔΕΗ έχει απαξιωθεί οικονομικά και χρηματιστηριακά, συνεπώς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να πραγματοποιηθεί είσοδος στρατηγικού επενδυτή μέσα από την πώληση πακέτου μετοχών του Δημοσίου.
Καταλήγοντας, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «το σχέδιο διάσωσης θα είναι προς όφελος των καταναλωτών και των εργαζομένων».