Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση που απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος αλλά και σε δηλώσεις του Νίκου Δένδια.
Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται πως «στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της. Όμως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού καθώς οι ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει εντάξει ακόμη και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το μοίρασμα των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες».
Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται προσωπικά και στον νέο έλληνα υπουργό Εξωτερικών ως εξής: «Μας παραξενεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νικου Δένδια για όσα είπε σε συνέντευξη του σχετικά με τις νόμιμες δραστηριότητες πραγματοποιεί η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο τίτλος ’κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ στην πραγματικότητα ανήκει στην Ελλάδα. Το ᾽άτακτο παιδί᾽᾽της Ευρώπης είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και μαζί με την Ελλάδα οδηγεί σε αστάθεια την ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται.
«Νόμιμες οι εξορύξεις – Αρχίζει γεωτρήσεις και το Γιαβούζ»
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Γιαβούζ έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.
Ποιες χώρες αντέδρασαν
Οι χώρες και οι οργανισμοί που αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους μέχρι και χθες Τρίτη ήταν η Ε.Ε δια της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ρωσία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω εκπροσώπου του ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο, καθώς επίσης και η Ελλάδα.
Το ύφος και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων διαφέρουν.
Πρώτη ήρθε η αντίδραση από την Ε.Ε και την Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία έκανε λόγο για «απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου». Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει τις παράνομες ενέργειες και να ενεργήσει σε καλό πνεύμα γειτονίας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Στην ίδια ανακοίνωση υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, κι ότι οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα», επαναλαμβάνει. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.
Ισχυρή ήταν και η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης (9/7). Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε προκλητική την συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας τη σταθερή δέσμευσή της Γαλλίας «για σεβασμό του δικαίου της θάλασσας και της αλληλεγγύης του προς την Κύπρο, η κυριαρχία της οποίας πρέπει να γίνεται σεβαστή». Παράλληλα, η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθετη προς το Δίκαιο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.
Από την πλευρά του, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ανησυχία» που προκαλεί η αναφορά για επίσκεψη «ακόμη ενός τουρκικού πλοίου για διενέργεια γεωλογικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού», αναφέρει η Ρωσία.
«Ανησυχία» εξέφρασε και η Αίγυπτος με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (9/7) αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου κοντά στην Κύπρο. Με δήλωσή του, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η τουρκική στάση υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τα μονομερή της μέτρα που θα κλιμακώσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο». Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, προσθέτει η δήλωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, δια εκπροσώπου της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, ο οποίος μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την «αντίθεση του με τα τουρκικά γεωτρητικά σχέδια στα ύδατα γύρω από την Κύπρο». «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου στην διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.
Την Τέταρτη ανακοίνωση εξέδωσαν και οι ΗΠΑ προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλώντας τις ως προκλητικό βήμα, εκ μέρους της Τουρκίας.