Προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν

Με το καλημέρα η νέα κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνει στα βαθιά, αφού τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν.

Με το καλημέρα η νέα κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνει στα βαθιά, αφού τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι ενδεικτικό, ότι μετά την ορκωμοσία, οι πρώτες κυβερνητικές συσκέψεις αφορούσαν τα δυο μεγάλα αγκάθια που έχει μπροστά της : το ανοικτό μέτωπο της ΔΕΗ και το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων.

Μπορεί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι και ότι έχουν συγκεκριμένα σχέδια για τα κρίσιμα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά οι λύσεις κάθε άλλο από απλές είναι. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ ταλανίζεται εδώ και πολύ καιρό από συσσωρευμένα προβλήματα που η προηγούμενη κυβέρνηση, τα έκρυβε μονίμως κάτω από το χαλί ή τα παρέπεμπε στις καλένδες.

Η αναδιάρθρωση και η οικονομική εξυγίανση της όμως πλέον έχει εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα. Έχει άμεση ανάγκη οικονομικών πόρων και κυρίως την εξεύρεση μιας ικανής και αποτελεσματικής διοίκησης ,που θα μπορέσει να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Στοίχημα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς φαίνεται ότι δύσκολα βρίσκονται ικανά στελέχη που θα συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα και συντεχνιακές προκαταλήψεις.

Εξίσου κομβικό είναι και το θέμα των κόκκινων δανείων, που συνδέεται άμεσα με την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Το χθεσινό σφυροκόπημα των τραπεζών στο χρηματιστήριο, προϊδεάζει για τις ανησυχίες που υπάρχουν. Με δεδομένο μάλιστα ότι η λύση του προβλήματος προϋποθέτει και τη συναίνεση των δανειστών μας, η άμεση αντιμετώπιση του κάθε άλλο από εύκολη είναι.

Το θετικό τουλάχιστον είναι ότι το νέο κυβερνητικό επιτελείο έχει συνείδηση των άμεσων προτεραιοτήτων του. Δεν αφήνει τις καυτές πατάτες στην άκρη, αλλά προσπαθεί αμέσως να αναζητήσει λύσεις, κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά και προεργασία έχει γίνει και διάθεση για αντιμετώπιση των προβλημάτων υπάρχει.

Είναι σημαντικό επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή ασχολείται με τα μείζονα θέματα και θέλει να έχει άμεση εποπτεία των υπουργών και στελεχών που καλούνται να τα διαχειριστούν. Το στοίχημα βέβαια για τον ίδιο και για την κυβέρνηση του είναι , να καταλήξουν σε ορθολογικές και ουσιαστικές λύσεις .Γιατί και τα δύο αυτά προβλήματα είναι κομβικά για την πορεία της οικονομίας αλλά και συνολικά της χώρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.