Με οικονομική κατάρρευση όμοια με αυτή που βιώνει η Βενεζουέλα κινδυνεύει η Τουρκία εξαιτίας των επιλογών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ο επενδυτικός όμιλος Ashmore, που εξειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μοιάζει με τη Βενεζουέλα υπό την έννοια ότι δεν εξαρτάται η οικονομία αποκλειστικά και μόνο από το πετρέλαιο, σήμερα βρίσκεται στον ίδιο δρόμο των λανθασμένων επιλογών που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε εκτεταμένη κρίση, αναφέρει η Ashmore, εταιρεία που διαχειρίζεται 85 δισ. δολάρια σε αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής μελετών του οίκου Γιαν Ντεν, τα επόμενα βήματα που θα δούμε στην Τουρκία όσο θα επιδεινώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι capital controls, κρατικοποιήσεις και άλλες πολιτικές με στόχο να αποτρέψουν τον ιδιωτικό τομέα από το να προστατέψει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Ο Ντεν, ο οποίος έχει… καλό ιστορικό προβλέψεων αφού είχε γίνει «ταύρος» στις αναδυόμενες αγορές τον Οκτώβριο του 2015, πριν ξεκινήσει το διετές ράλι, εκτιμά ότι και να θέλει αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν να κάνει στροφή 180 μοιρών, το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο, ωστόσο όσο το καθυστερεί τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγήσει τη χώρα του σε κρίση.
Ο Ντεν όρισε τα στοιχεία για την οικονομική κατάρρευση:
– Οι κακές οικονομικές πολιτικές αρχίζουν να προκαλούν πολιτικό κόστος.
– Αντί να καθορίσει τις αιτίες του υποκείμενου οικονομικού προβλήματος, η κυβέρνηση αποφασίζει να επιτεθεί στα συμπτώματα του προβλήματος, όπως ο πληθωρισμός, η βραδύτερη ανάπτυξη, το ασθενέστερο νόμισμα και η επιβράδυνση των επενδύσεων.
– Τα πραγματικά προβλήματα εν τω μεταξύ αγνοούνται και επιδεινώνονται. Περιλαμβάνουν κακές νομισματικές πολιτικές, αυξανόμενη παρέμβαση, αδυναμία ανάπτυξης τοπικών αγορών χρηματοδότησης, υπερβολικά χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης και κακές εξωτερικές πολιτικές.
– Η κυβέρνηση κατηγορεί επίσης και άλλες ομάδες, διότι αυτό λειτουργεί πολιτικά, αλλά κάνει τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις να ανησυχούν ακόμη περισσότερο, καθώς ο Erdogan θα χρειαστεί όλο και περισσότερους αποδιοπομπαίους τράγους καθώς η οικονομία επιδεινώνεται.
– Καθώς οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση για να υπερασπιστούν τον πλούτο και τα μέσα διαβίωσής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση κεφαλαίου, τη μείωση των επενδύσεων και άλλες στρατηγικές αντιστάθμισης.
– Η κυβέρνηση αρχίζει να κατηγορεί τον ιδιωτικό τομέα για κακές επιδόσεις, αναλαμβάνοντας δράση για την αποφυγή των αμυντικών ενεργειών.