Για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Ελσίνκι μετέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ τις όποιες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της 3ης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Μάλιστα όπως δείχνουν τα πράγματα, περισσότερη ώρα κράτησε η αναφορά σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε του Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου, παρά κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που η αναφορά στην Ελλάδα ήταν σύντομη εξαιτίας του γεγονότος ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι εθνικές εκλογές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκαν στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 είναι βασική προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους και ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ουσιαστικά έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα ότι η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων των πλεονασμάτων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη νέα κυβέρνηση, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί και να συζητηθεί στο Eurogroup Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην θέσει εμπόδιο το Eurogroup στην διατήρηση του ψηφισμένου μειωμένου αφορολόγητου για το 2020. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ «δεν είναι γραμμένο στην πέτρα» και συνέχισε ότι περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να είναι τα παλιά μέτρα, εννοώντας τις πρόσφατες θεσμοθετημένες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Πάντως οι ίδιοι επισήμαναν ότι δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις στο βαθμό που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί και ότι ορισμένες αποφάσεις τελευταίων μηνών δεν είναι θετικές για ανάπτυξη και βιωσιμότητα χρέους. Ανέφεραν ωστόσο ότι η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 χρόνια.