Ξένες ταινίες

«The transporter» STAR, 22.00

Περιπέτεια ρουτίνας με μπόλικες πολεμικές τέχνες και γραφική βία, ένα αδιάφορο ερωτικό ρομάντζο, με τον Τζέισον Στέιθαμ σε ρόλο «πολύ σκληρού για να πεθάνει» ενώ υποδύεται τον πρώην στρατιωτικό και νυν ριψοκίνδυνο «μεταφορέα» που δουλεύει ανεξάρτητος για συμμορίες του υποκόσμου. Είχε επιτυχία, την ακολούθησαν συνέχειες. (ΗΠΑ / Γαλλία, 2002, 84′)

«The matrix» ΟΡΕΝ, 22.00

Εν έτει 2199 οι μηχανές έχουν καταλάβει τον κόσμο και ένας «εκλεκτός» χάκερ (Κιάνου Ριβς) αναλαμβάνει τον πόλεμο εναντίον τους. Θρυλική ταινία επιστημονικής φαντασίας των αδελφών Λάρι και Αντι Γουάτσοφσκι που γοητεύει μέσα στο ακατανόητο, δαιδαλώδες σύμπαν της. Την ακολούθησαν δύο ακόμη ταινίες για την ολοκλήρωση της τριλογίας «The Matrix». (ΗΠΑ, 1999, 124′)

«Η δεύτερη αλήθεια» (A Second Chance / En Chance Til) ΕΡΤ2, 23.00

Η μακάβρια ιδέα της ανταλλαγής βρεφών, εκ των οποίων το ένα είναι νεκρό και το άλλο ανήκει σε τοξικομανείς, στήνει την ταινία της δανής σκηνοθέτριας Σουζάνε Μπίερ. Ο αστυνομικός (Νικολάι Κόστερ Βαλντάου), που έχασε το παιδί του για ανεξήγητους (αρχικώς) λόγους, αποφασίζει να αφήσει το νεκρό βρέφος στη θέση του βρέφους ενός ζευγαριού τοξικομανών, που ούτως ή άλλως κινδυνεύει. Η πράξη θα έχει συνέπειες, αλλά η «δεύτερη αλήθεια» που δηλώνει ο τίτλος είναι ακόμα πιο φρικιαστική. Η Μπίερ ελέγχει το δύσκολο θέμα που πραγματεύεται και η ταινία της σε κρατά διαρκώς σε αναμμένα κάρβουνα, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να υποστείς τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα στην οποία η όλη ιστορία είναι εκ των πραγμάτων ενταγμένη. (Δανία / Σουηδία, 2015, 94′)