O Aλέξης Τσίπρας είδε το φως του κόσμου στις 28 Ιουλίου του 1974, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Γεννήθηκε σε ένα μεσοαστικό σπίτι και ευτύχησε να μεγαλώσει σε περιβάλλον ευημερίας και ελευθερίας, σε καιρούς καταναλωτικής αφθονίας και έντονης, πλην άγονης πολιτικοποίησης.

Κάπως έτσι, γυμνασιόπαις ακόμη, νεαρό μέλος της ΚΝΕ, βρέθηκε να αντιπαλεύει και να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκπροσωπώντας ομάδες μαθητών της Αθήνας στις κινητοποιήσεις του 1990 και 1991.

Τότε πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση και έλαβε το βάπτισμα της επικοινωνίας που τόσο αγάπησε και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο στη συνέχεια. Λίγο αργότερα αποχώρησε από το στενό και δεσμευτικό πλαίσιο της ΚΝΕ, αναζητώντας άλλα σχήματα πολιτικής έκφρασης.

Φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ίδρυσε μαζί με άλλους τη σπουδαστική  παράταξη «Εγκέλαδος», μια συνιστώσα των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Και από εκεί, το 1999, πριν ακόμη αποφοιτήσει, ηγήθηκε της Νεολαίας του Συνασπισμού μέχρι και το 2003.

Στο ρεπορτάζ του Αντώνη Καρακούση το οποίο δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση στο «Βήμα της Κυριακής», αναλύεται η διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα από τα μαθητικά του χρόνια έως το Μαξίμου και καταδεικνύονται τα εξής:

Η άγνοια της πραγματικότητας

Η εκμετάλλευση της αγανάκτησης

Η επένδυση στον λαϊκισμό

Οι καταστροφικές αυταπάτες

Η έλευση της κρίσης και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πόλεμος στα ΜΜΕ και οι υπερπροσδοκίες

Δεν ήξερε, αλλά και δεν ρωτούσε