«Οι φίλες μου στην ηγεσία της Ευρώπης»! Αρκεί να σκεφτεί κανείς πώς θα αντιδρούσε αν μάθαινε ότι ένας παλιόφιλός του – ο γείτονας της μεσοτοιχίας ή ο συνάδελφος στο διπλανό γραφείο φέρ’ ειπείν – γίνεται ξαφνικά υπουργός της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές, για να δικαιολογήσει τον ενθουσιασμό που κατέλαβε τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ όταν έμαθε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκονται ένα βήμα πριν από τις προεδρίες της Κομισιόν και της Ευρωτράπεζας αντιστοίχως.
Η πλημμυρίδα της χαράς κατέλαβε τον γάλλο υπουργό μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Πόζναν της Πολωνίας, όπως καταμαρτυρεί η συντάκτρια του «Figaro» Μαρί Βιζό. Ο Λεμέρ εξήγησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι γνωρίζει τη Φον ντερ Λάιεν εδώ και χρόνια, από τότε που ήταν υπουργός Γεωργίας, προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας στην κυβέρνηση Μέρκελ. Ο Λεμέρ ήταν επίσης υπουργός Γεωργίας και Αλιείας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν (επί προεδρίας Σαρκοζί) την περίοδο 2009-2012. Και συνεργαζόταν άψογα με τη γερμανίδα ομόλογό του στην Ευρώπη.
Ζήλια και σεξισμός
Τη συμπατριώτισσά του Κριστίν Λαγκάρντ ο Λεμέρ τη γνώρισε λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2005, όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Νεαρός τότε, 36 ετών, ο Λεμέρ ήταν βοηθός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου του πρωθυπουργού. Ειδικά για τη Λαγκάρντ ο Λεμέρ δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την εντυπωσιακή ανέλιξη που είχε η καριέρα της. «Θα είναι τιμή για την Ευρώπη η προεδρία Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δηλώνει λίγες ημέρες προτού οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ εγκρίνουν τον διορισμό της.
Ο Λεμέρ συνεχάρη, μάλιστα, τον πρόεδρο Μακρόν που πρότεινε τις δύο λαμπρές Ευρωπαίες για τα συγκεκριμένα αξιώματα. Οσο για τις κριτικές που έχει δεχθεί (από κάποιες εφημερίδες και κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα) η Λαγκάρντ ότι, ως δικηγόρος, δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις σε νομισματικά θέματα που πρέπει να διαθέτει ο επικεφαλής μιας Κεντρικής Τράπεζας, ο γάλλος υπουργός τις αποδίδει «στη μεγάλη ζήλια και στον σεξισμό ορισμένων».
Ακόμα την περιμένουμε…
«Δεν είναι μόνο ικανή και εργατική με μια οξεία αίσθηση της διπλωματίας, αλλά γνωρίζει και τα διεθνή δίκτυα εξουσίας όσο λίγοι Γάλλοι. Και επιπλέον είναι πολύ απλή στις διαπροσωπικές της σχέσεις» πρόσθεσε ο Λεμέρ. Εδώ θα παρατηρούσε, πάντως, κάποιος ότι… ακόμα την περιμένουμε στην Ελλάδα. Διότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε από το 2017 προσκαλέσει την (απερχόμενη) επικεφαλής του ΔΝΤ.
Από το γραφείο της στην Ουάσιγκτον είχαν απαντήσει ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού μπορεί να ανταποκριθεί σε προσκλήσεις μόνο «ομολόγων» της και όχι αρχηγών κρατών. Ακολούθησε πρόσκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία δεν ανταποκρίθηκε. Στις πολλές συναντήσεις, πάντως, που είχε όλο αυτό το διάστημα και με τον υπουργό Οικονομικών και με άλλους έλληνες αξιωματούχους στην Ευρώπη και τα διεθνή fora, εξέφραζε πάντα την επιθυμία της να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ισως μας τιμήσει ως πρόεδρος της ΕΚΤ…