Aκούγοντας τις πέτρες…

Θεατρικά δρώμενα βασισμένα στην αρχαία ελληνική γραμματεία ζωντανεύουν σε δύο μουσεία και στην Αρχαία Αγορά

Ιδιαίτερα χαρμόσυνο είναι το γεγονός ότι για τρίτη χρονιά εφέτος πραγματοποιούνται οι πρωτότυπες, εκπαιδευτικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις «Οι πέτρες μιλούν», γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία τους. Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντάς τη με την τουριστική ανάπτυξη.

Εφέτος οι χώροι όπου θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις – μια προσφορά της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού – είναι το Μουσείο Ακρόπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η Αρχαία Αγορά.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σε αυτούς τους χώρους και επί τρεις μήνες, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, νέοι ηθοποιοί θα ερμηνεύουν κείμενα της αρχαίας και βυζαντινής γραμματείας σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από πλήθος ξένων επισκεπτών.

Τα κείμενα της αρχαίας και βυζαντινής γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών-ηθοποιών (Nέδη Aγαπίου, Γεωργία Zάχου, Αννα-Λούνα Λούβαρη, Δημήτρης Nάστος, Σταύρια Νικολάου) της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Εφης Θεοδώρου.

Ηρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης ζωντανεύουν μέσα από αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου – που αποδίδεται στα αρχαία ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο – και τον «Διγενή Ακρίτα».

Εναρξη στις 5 Ιουλίου

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κατά τις ώρες 11 π.μ έως 1 μ.μ. Η έναρξη γίνεται την Παρασκευή  5 Ιουλίου από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (αίθριο). Ακολουθούν τον Σεπτέμβριο ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς και τον Οκτώβριο το Μουσείο Ακρόπολης (αίθριο). Η παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Είναι σημαντικό το ότι εφέτος η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού ένωσε τις δυνάμεις της με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στη συνδιοργάνωση αυτής της δράσης. Η σύμπραξη αυτή αποδεικνύει εμπράκτως για μία ακόμα φορά την πολύτιμη και ουσιαστική προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας.

Σύμφωνα τέλος με τη Smart Concepts που έχει την ευθύνη της οργάνωσης παραγωγής της δράσης «Οι πέτρες μιλούν», η συμβολή του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, της διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κυρίας Κατερίνας Δελλαπόρτα και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως της Αθήνας κυρίας Ελένης Μπάνου, που έδωσαν την έγκρισή τους στη χρήση των χώρων, ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-3235.485.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.