Καθυστέρηση στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection ΑΕ» για την προμήθεια και την εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, αποφάσισε στις 28 Ιουνίου, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), μετά από προσφυγή της κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξίας Euroasia Interconnector (φορέας του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ).

Σύμφωνα με κύκλους της Αριάδνης Interconnection, η προσφυγή της Εuroasia Interconnector δεν θα έχει καμία επίπτωση στους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά, δίνεται από την ΑΕΠΠ παράταση –ως είθισται- προκειμένου να μελετηθεί η προσφυγή. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ακόμα και αυτή η ολιγοήμερη παράταση, καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. «Πρόκειται για την ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια του Euroasia Interconnector να αποτρέψει αυτό το μείζον έργο υποδομής για τη χώρα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Όπως υποστηρίζουν, η “Euroasia Interconnector” δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και για το λόγο αυτό η ευδοκίμηση της προσφυγής της ενώπιον της ΑΕΠΠ δεν θεωρείται πιθανή. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη των διαγωνισμών σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο συνεχίζονται κανονικά.

Η «Αριάδνη Interconnection», «τρέχει» εκτός από την προκήρυξη για το έργο και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την απόκτηση ποσοστού έως 39%.