Με την καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής οικίας στην Αθήνα γιορτάστηκε απόψε η 243η επέτειος της 4ης Ιουλίου, Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μαζί με τη σύζυγό του καλωσόριζαν εγκάρδια από νωρίς το απόγευμα στην είσοδο της οικία τους, τους δεκάδες προσκεκλημένους και δέχονταν τις ευχές τους για την αμερικανική εθνική εορτή.
Η εορτασμός της 243ης επετείου από την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, άρχισε με την παρουσίαση των σημαιών, ακολούθησε η ερμηνεία των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των ΗΠΑ από τη σοπράνο Αναστασία Ζαννή και στη συνέχεια ο χαιρετισμός του πρέσβη και η δεξίωση.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στους διαχρονικά στενούς δεσμούς της Ελλάδας και των ΗΠΑ και έστειλε το μήνυμα πως οι μακροχρόνιοι δεσμοί συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο κρατών είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Τόνισε μάλιστα πως υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, ένας πυλώνας σταθερότητας και θεματοφύλακας των δυτικών δημοκρατικών ιδεωδών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στις εκλογές της Κυριακής, λέγοντας πως η Ελλάδα εκλέγει την πρώτη κυβέρνηση της εποχής μετά την κρίση, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών και θεσμών της, ακόμη και εν μέσω οικονομικής ύφεσης άνευ προηγουμένης διάρκειας και βάθους. Σε αυτό το σημείο θέλησε ο ίδιος να διαβεβαιώσει ότι όποιους κι αν επιλέξουν οι Έλληνες ως τους επόμενους ηγέτες τους, οι ΗΠΑ θα παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι στην επιτυχία τους. «Τα κράτη μας είναι συνδεδεμένα για πάντα με τα κοινά μας δημοκρατικά ιδανικά» επισήμανε.
Υψώνοντας το ποτήρι του, ο Αμερικανός πρέσβης προέτρεψε του καλεσμένους να πιουν στις θεμελιώδεις κοινές αξίες που μοιράζονται η Ελλάδα και ΗΠΑ, στο δώρο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και για την 243η επέτειο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, είπε στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αμερική».
Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση προσωπικότητες του πολιτικού, διπλωματικού, στρατιωτικού, επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, καθώς και μέλη της αμερικάνικης παροικίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, την κυβέρνηση εκπροσώπησαν στον εορτασμό οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. Από τη ΝΔ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Άδωνις Γεωργιάδης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μάκης Βορίδης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του κόμματος, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα που άπτονται του Συντάγματος, Γιώργος Γεραπετρίτης. Από το ΚΙΝΑΛ συμμετείχε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.
Επίσης, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι αρχηγοί της Αστυνομίας, του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ, οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος και ο προκάτοχός του του Σίμος Αναστασόπουλος, του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης και η ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.
Στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής κατοικίας, που ήταν διακοσμημένος στα χρώματα της «αστερόεσσας» (κόκκινο, λευκό, μπλε), οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν νόστιμα εδέσματα, υπό τους ήχους της μουσικής από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.
Σημειώνεται πως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου. Είναι η επέτειος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776 και θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ