Αέρα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται να έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας (που διενεργήθηκε στο διάστημα 28 Ιουνίου-1 Ιουλίου) αναμένεται να προκύψει επτακομματική Βουλή με τη ΝΔ να αγγίζει κατά μέσο όρο στην εκτίμηση αποτελέσματος το 40%.
Συγκεκριμένα τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 39,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χ.Α. 3,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2%, ΜΕΡΑ25 3,2%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν αθροιστικά ποσοστό 11,5%.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ αυξάνει το προβάδισμά της κατά μία μονάδα (σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pro Rata στις 22 Ιουνίου) λαμβάνοντας 36%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24% (αμετάβλητο ποσοστό) και έπονται: Κίνημα Αλλαγής με 6%, ΚΚΕ με 5%, Χ.Α. 3,5%, Ελληνική Λύση 3%, ΜέΡΑ25 3%, Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 1%. Στη μέτρηση αυτή τα υπόλοιπα κόμματα φθάνουν το 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό το 3,5%.
Στην ερώτηση αν θα προτιμούσατε να σχηματιστεί αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας, το 47% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44% είναι υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης.
Τα βασικά σημεία της εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Prorata είναι τα εξής:
1)Αναμένεται καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ιδιαιτέρως αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές, παρουσιάζοντας παράλληλα εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.
2) Παράλληλη οριακή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
3) Σχετική σταθεροποίηση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στα ποσοστά που σημείωσαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
4) Σημαντική συμπίεση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
5) Εμφάνιση δύο νέων κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25, με σημαντικές πιθανότητες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
6) Ραγδαία υποχώρηση ή και εξαφάνιση κομμάτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων).