Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις 7 Ιουλίου οι χώρα οδηγείται σε εκλογές και η ελληνική οικονομία κινείται πάνω σε τεντωμένο σκοινί.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει πίσω του μια «εμπόλεμη ζώνη» με εκκρεμότητες όπως τα «κόκκινα» δάνεια και τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το αποτέλεσμα; H επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.
Η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σε όλην τους την έκταση τις συνέπειες και τις αντιδράσεις για το κόστος των προεκλογικών παροχών και τις υπαναχωρήσεις από δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιονομικούς στόχους, στα «κόκκινα» δάνεια, στα αναδρομικά των συντάξεων και στους πλειστηριασμούς.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών απειλούν συνολικά το τραπεζικό σύστημα. Το «καμπανάκι» για τα «κόκκινα» δάνεια χτύπησε, άλλωστε, χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας μέσα από την έκθεσή της τράπεζας εκτιμώντας ότι η μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων, αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο παρέμεινε το Μάρτιο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (45,2%).
Η ΤτΕ θεωρεί ότι είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες.
Εκτιμά δε ότι παρά τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ρυθμοί μείωσης δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθεί σύντομα σύγκλιση προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Έτσι, η νέα κυβέρνηση μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση των «κόκκινων» δανείων. Παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στα τελευταία τρίμηνα, οι δείκτες καθυστερήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για τα δύο σχέδια κρατικής υποβοήθησης του κλάδου, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία της εξυγίανσης.
Τα αναδρομικά συνταξιούχων
Σε δημοσιονομική βόμβα μπορεί να εξελιχθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο φήμες για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούν καθαρό ποσό 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε το θέμα να λιμνάζει και η τύχη του νόμου Κατρούγκαλου στο ΣτΕ θα κρίνει τους χειρισμούς της επόμενης ημέρας.
Τα αναδρομικά εκτιμάται ότι μπορεί να τινάξουν στον αέρα τους σχεδιασμούς της επόμενης κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2016, κι έχει μείνει γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, και ο οποίος έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΣτΕ ύστερα από προσφυγές, αφορούν τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που εφαρμόστηκε τελικά χωρίς περικοπές, τον επανυπολογισμό και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, την υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό των εισφορών στους μη μισθωτούς.