Η αμερικανική οικονομία διανύει τη μακροβιότερη περιόδο ανάπτυξής της, η οποία χαρακτηρίζεται από την υπερβολή του ακραίου πλούτου και από το συνεχώς αυξανόμενο χάσμα των μυθικά πλουσίων και όλων των υπολοίπων.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters γράφει ότι επί 121 μήνες το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι σε τροχιά μεγέθυνσης και οι αγορές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σε αυτό το περιβάλλον οι πλούσιοι βλέπουν την περιουσία τους να εκτινάσσεται σε άνευ προηγουμένου επίπεδα και οι υπόλοιποι παρακολουθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία της UBS, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία: από 267 το 2008 σε 607 πέρυσι.
Παράλληλα, στοιχεία της Federal Reserve έως και το 2016 αποκαλύπτουν ότι το 1/5 των ευπορότερων Αμερικανών έχουν στα χέρια τους το 88% του συνολικού πλούτου της χώρας, με το μερίδιο να είναι το υψηλότερο από την εποχή της παγκόσμιας κρίσης. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των δικαιούχων για κουπόνια σίτισης υπερβαίνει τα 39 εκατομμύρια, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ του 2013, αλλά και πάλι αυξημένος κατά 40% σε σχέση με το 2008, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας έχει στο ίδιο διάστημα αυξηθεί μόλις 8%.
Η αξία της αμερικανικής αγοράς μετοχών έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και αυτός είναι ο κύριος παράγοντας, που διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες στη χώρα, αφού οι επενδύσεις στη Wall Street είναι «σπορ», στο οποίο επιδίδονται τα ευπορότερα νοικοκυριά.
Ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις τιμών παντού: από τα καθημερινά είδη διατροφής και ένδυσης και τα εστιατόρια μέχρι τα έξοδα φοίτησης σε πανεπιστήμια και από τα έξοδα ασφάλισης μέχρι τα ενοίκια για σπίτια.
Ο θυμός για τις οικονομικές διαφορές έχει μπολιαστεί και στη ρητορική των Αμερικανών πολιτικών, με τους υποψήφιους των Δημοκρατικών να υπόσχονται χαμηλότερα έξοδα για την υγεία, περισσότερες δουλειές και φορολογία στους πλούσιους.