Οι γυναίκες που συνήθως ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, ενώ αυτές που κοιμούνται αργά και πολλές ώρες (πάνω από οκτώ) έχουν ηπίως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και στην οποία συμμετείχαν περίπου 400.000 γυναίκες, δείχνουν πως οι «πρωινοί τύποι» εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνο του μαστού από τους «βραδινούς».
Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μία λιγότερη περίπτωση γυναίκας με την ασθένεια για κάθε 100 γυναίκες που ξυπνούν νωρίς.
Οι ερευνητές προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το εύρημα, παρότι τα δεδομένα παραμένουν κάπως ασαφή.
Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο και προτάθηκε από την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης είναι «η μη ισορροπημένη ρύθμιση του εξωτερικού με το εσωτερικό ρολόι».
Έκανε λόγο για το ρόλο που διαδραματίζει η μελατονίνη, μια φυσικώς παραγόμενη ορμόνη.
Σε αυτό συμφώνησε και ο Ντάνιελ Μπαρόνε, ειδικός ύπνου στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Πρόσθεσε ότι η μελατονίνη συνιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, το οποίο, αν μειωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου.
Παράλληλα, και οι δύο ερευνητές συμφώνησαν στον αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης καρδιακών προβλημάτων στα άτομα που δουλεύουν έως αργά τη νύχτα.
Αυτό ίσως είναι ένα εύρημα που σχετίζεται με τη διατροφή, καθώς τις βραδινές ώρες είναι δύσκολο να βρεθούν υγιεινές τροφές προς κατανάλωση.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιχειρεί να συμπεριλάβει το σύνολο των παραγόντων που ενδέχεται να έχουν επίδραση στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού (παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα έρευνες, που είχαν επικεντρωθεί στις συνήθειες του ύπνου (πρωινό ξύπνημα, ώρες ύπνου, αϋπνίες κ.λπ.).
Οι ερευνητές κάνουν ορισμένες συστάσεις προς τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Ο Μπαρόνε τονίζει πως οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές και συμβουλεύει ιδιαίτερα τα άτομα με αϋπνίες να μένουν μακριά από τις οθόνες, δηλαδή την κυανή ακτινοβολία (μπλε φως) για τουλάχιστον μισή ώρα προτού κοιμηθούν, καθώς αυτή ρίχνει τα επίπεδα της μελατονίνης.
Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η ισορροπημένη διατροφή προς αποφυγήν της παχυσαρκίας αποτελούν τρόπους πρόληψης της νόσου.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)