«Την Κυριακή διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και πως επίκειται αλλαγή σκυτάλης στο πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρει σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Οι οιωνοί δείχνουν κυβερνητική αλλαγή» η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ARD.
«Ολοένα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πραγματοποιεί τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Επανειλημμένα έχει απειλήσει με νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο αν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή, μια δήλωση που δεν άφησε οπωσδήποτε τις καλύτερες εντυπώσεις σε νεαρούς, κυρίως, ψηφοφόρους. Ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, διαισθάνεται ένα «σιωπηρό κλίμα αλλαγής». Θεωρεί ωστόσο ότι τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξουν πρωτοσέλιδα για περίοδο αβεβαιότητας στην Ελλάδα. «Αν εξαιρέσουμε την χαμηλή ανάπτυξη η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί» καταλήγει ο Γενς Μπάστιαν».
Βόρεια Μακεδονία: «Ένταξη στην ΕΕ με κάθε τίμημα»
«Εδώ και μια δεκαετία η Βόρεια Μακεδονία ελπίζει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γράφει η Die Welt με τίτλο «Ένταξη στην ΕΕ με κάθε τίμημα». Τα Σκόπια δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχθούν την τρίμηνη αναβολή στην απόφαση των Ευρωπαίων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι τονίζει ότι «τόσο ο γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος όσο και ο υπ. Εξωτερικών τον διαβεβαίωσαν ότι η αναβολή οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα και δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο. Εκτός από μια περαιτέρω αναβολή της απόφασης, αυτό που ανησυχεί κυρίως τον πρόεδρο Πενταρόφσκι είναι μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα: «Μετά τις εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να βρεθεί στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση με διαφορετικές απόψεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Είναι γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διακινδύνεψε πολλά σε πολιτικό επίπεδο με το πράσινο φως σε μια συμφωνία με τα Σκόπια, μιας και η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται ξεκάθαρα στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την γειτονική χώρα. Και στην Βόρεια Μακεδονία ωστόσο η αλλαγή του ονόματος δεν έχει μόνο υποστηρικτές. Ακόμα και ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι συμπληρώνει σε κάποιες απαντήσεις του εκ των υστέρων το ασυνήθιστο, για εκείνον, γεωγραφικό προσδιορισμό βόρεια», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα κρύβεται κατά πάσα πιθανότητα το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, το οποίο, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, θα δίνονταν ταυτόχρονα στις δύο χώρες. Από ό,τι όλα δείχνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία και όχι για την Αλβανία. Για τον πρόεδρο Πενταρόφσκι ωστόσο με τέτοια απόφαση αποτελεί σχοινοβασία, μιας και το 25% του πληθυσμού της χώρας είναι Αλβανοί, που στηρίζουν την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στο Σκόπια. «Παρά την κατάσταση στην Αλβανία και οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις διότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να προωθηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις «, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας».
Μέχρι την Κύπρο φθάνει ο πόλεμος στη Συρία
«Νέα ένταση στον Λεβάντε», επιγράφει άρθρο της η Neue Zürcher Zeitung με αφορμή τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία. Αναφέρεται ωστόσο και στην έκρηξη πυραύλου στην Κύπρο: «Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ήταν πράγματι ένας S-200 που ξέφυγε από την πορεία του τότε θα είναι η πρώτη φορά που ο πόλεμος στην Εγγύς Ανατολή φθάνει μέχρι την Κύπρο. Τέτοιου είδους πύραυλοι ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τον κυπριακό πληθυσμό, αλλά και για την πολιτική αεροπορία στην ευρύτερη περιοχή. Από τότε που το καθεστώς Άσαμτ κατάφερε με τη βοήθεια της Ρωσίας να θέσει υπό έλεγχο το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας πολλές αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να πετούν και πάλι πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της Συρίας».
Στέφανος Γεωργακόπουλος