Αν και εκτιμά ότι ο απολογισμός του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο κακός, ώστε να δικαιολογεί τις πολύ κακές δημοσκοπήσεις, το γερμανικό ARD σε μια σύντομη ανάλυση των λόγων που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος αναφέρει ότι οι συνθήκες διαβίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι επισφαλείς και ότι η μεσαία τάξη φοβάται την κατάρρευση.
Αναγνωρίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη στήριξη των αδυνάτων, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει κοινωνική βοήθεια ύψους 200 ευρώ στην Ελλάδα, η οποία όμως -όπως προσθέτει- μπορεί να αμβλύνει απλώς χειρότερες καταστάσεις.
Τούτων δοθέντων «είναι πιθανόν να κερδίσουν εκείνοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη χειρότερη κρίση της χώρας» σημειώνει.
Σε μια δε ψύχραιμη ανάλυση των δημοσκοπήσεων αναφέρει για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «σχεδόν το ένα τέταρτο των Ελλήνων τους ψήφισε στις ευρωπαϊκές εκλογές -αυτό μπορεί να σημαίνει απώλεια 10%, αλλά η συνολική κατάρρευση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά»
Ειδικότερα, σε άρθρο στην ιστοσελίδα του, το ARD (το Πρώτο Ραδιοτηλεοπτικό Κανάλι της Γερμανίας) εκτιμά ότι «οι δημοσκοπήσεις για την αριστερή κυβέρνησή του Αλέξη Τσίπρα είναι κακές. Ο απολογισμός όμως του έργου της δεν είναι τόσο κακός όσο προφήτευαν κάποιοι».
Το ARD σημειώνει πως στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, «είναι πιθανόν να κερδίσουν εκείνοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη χειρότερη κρίση της χώρας», προσθέτοντας ότι «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία είναι στις δημοσκοπήσεις πολύ πιο μπροστά από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφάρμοσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατέστησε εαυτόν αντιδημοφιλή» και εξηγεί:
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με το ίδιο, το συντηρητικό κόμμα, η ΝΔ, ανανεώθηκε πλήρως και τώρα ποντάρει στο ότι οι Έλληνες έχουν βαρεθεί όλα τα βάρη και τις υποχρεώσεις που επέβαλαν ο κ. Τσίπρας και το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.»
» Οι συνθήκες διαβίωσης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι επισφαλείς. Η ανεργία μπορεί να μειώθηκε, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει το 18%. Όσοι εργάζονται συχνά δεν κερδίζουν περισσότερα από 400 ή 500 ευρώ το μήνα, αυτό είναι μισθός πείνας.»
» Πολλοί λένε ότι η Αριστερά τούς έχει βασανίσει ακόμη περισσότερο από τους συντηρητικούς και τώρα μεταστρέφονται. Εν τούτοις, υπάρχει για πρώτη φορά κοινωνική βοήθεια ύψους 200 ευρώ στην Ελλάδα, η οποία όμως μπορεί να αμβλύνει απλώς χειρότερες καταστάσεις.»
» Η μείωση των μισθών και των συντάξεων οδήγησε αμέτρητες οικογένειες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η κλασσική μεσαία τάξη δικαιολογημένα φοβάται την κατάρρευση.»
» Επιδόματα για παιδιά δίδονται μόνο σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 18.000 ευρώ -ένα μέτρο που σχεδόν κανείς εκτός Ελλάδος δεν το έχει προσέξει. Ο ΦΠΑ φτάνει το 24% -κάτι που επηρεάζει όλους τους Έλληνες, ακόμα και τους τουρίστες. Αλλά δεν αυξήθηκε μόνο ο ΦΠΑ, εισήχθησαν επίσης πολλοί άλλοι φόροι και επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.»
» Το γεγονός ότι η αριστερή κυβέρνηση, παράλληλα με την υπαγορευμένη λιτότητα, δεν είχε αξιόλογες επιτυχίες στην προσέλκυση επενδυτών θα μπορούσε τώρα να της κοστίσει πολύ».
Στο ίδιο άρθρο, το ARD υπενθυμίζει ότι «το 2015, όταν εκλέχτηκε η αριστερή κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ένοιωσε κατά μεγάλο μέρος αποτροπιασμό. Κανένας δεν προέβλεπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμενε πρωθυπουργός πάνω από ένα χρόνο» και προσθέτει:
«Τώρα έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακόμα εδώ. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Ελλήνων τους ψήφισε στις ευρωπαϊκές εκλογές -αυτό μπορεί να σημαίνει απώλεια 10%, αλλά η συνολική κατάρρευση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά».
Αναφέρει ακόμα ότι «το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό για τις διεθνείς εταιρείες και η χώρα απολαμβάνει μικρής εμπιστοσύνης».
Ωστόσο, επισημαίνει, «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις ευκαιρίες τους και επωφελούνται από διάφορα κίνητρα για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης» φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα της πληροφορικής, όπου «υπάρχουν πρότυπες εταιρείες που προσελκύουν με επιτυχία ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό και προσλαμβάνουν επίσης το προσωπικό τους από ελληνικά πανεπιστήμια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ