Το «brain drain», το «στέγνωμα» μιας χώρας δηλαδή από «μυαλά» λόγω αδυναμίας να τα κρατήσει και να τα αξιοποιήσει, αποτελεί αδιαμφισβήτητα πληγή. Ωστόσο σε συγκυρίες οικονομικής παγκοσμιοποίησης η κινητικότητα των εργαζομένων μοιάζει αναπόφευκτη – το είχε επισημάνει προ ετών και η καγκελάριος Μέρκελ. Υπό το πρίσμα αυτό, πού μπορεί να απολαύσει κανείς υψηλό διαθέσιμο εισόδημα και ποιότητα ζωής; Πού μπορεί να μεταναστεύσει, με άλλα λόγια, ώστε να πιάνουν τα λεφτά του τόπο; «Στο Σαν Φρανσίσκο» είναι η απάντηση που δίνει η έρευνα της Deutsche Bank.
Η γερμανική τράπεζα χαρτογράφησε για άλλη μια χρονιά μισθούς και κόστη ζωής σε μεγάλες πόλεις του πλανήτη στο πλαίσιο της έρευνας «Mapping the World’s Prices 2019». Και διαπίστωσε ότι η μεγαλούπολη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 7 θέσεις την τελευταία πενταετία σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων, ξεπερνώντας την ελβετική Ζυρίχη. Ωστόσο, εκτινάχθηκε και 21 θέσεις υψηλότερα στην κατάταξη των πόλεων με υψηλό κόστος ζωής, μπαίνοντας δυναμικά στο Top 10.
«Δείξε μου το χρήμα»
Ο εφετινός πίνακας της Deutsche Bank με τον εύγλωττο τίτλο «Δείξε μου το χρήμα» έχει στην κορυφή του την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, όπου ο μέσος εργαζόμενος ενθυλακώνει 6.500 δολάρια καθαρά. Ακολουθεί η Ζυρίχη με μέσο όρο αποδοχών 5.900 δολάρια και στις τρεις επόμενες θέσεις της κατάταξης βρίσκει κανείς ισάριθμες αμερικανικές μεγαλουπόλεις: τη Νέα Υόρκη με 4.500 δολάρια, τη Βοστώνη με 4.300 δολάρια και το Σικάγο με 4.100 δολάρια.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Σίδνεϊ με 3.600 δολ., το Οσλο, η Κοπεγχάγη και η Μελβούρνη, όλες με μέσο μισθό των κατοίκων τους στα 3.200 δολ., και τέλος το Λονδίνο με μέσο μισθό 2.900 δολ. καθαρά (για να διευκολύνουν τις συγκρίσεις οι ερευνητές της Deutsche Bank μετέτρεψαν όλες τις αποδοχές σε δολάρια).
Το κέντρο των τεχνολογιών
Ως γνωστόν, η περιβόητη «Κοιλάδα του πυριτίου» (Silicon Valley) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ενώ μέσα στην πόλη εδρεύουν τεχνολογικά μεγαθήρια όπως οι Pinterest, Twitter, Uber, Airbnb και DropBox. «Η ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα βοήθησε το Σαν Φρανσίσκο να ξεπεράσει πόλεις όπου εδώ και χρόνια θεωρούνται ότι καλοπληρώνουν τους εργαζομένους» σημειώνουν σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας οι Τζιμ Ρέιντ, Γκρεγκ Νίκολ και Χένρι Αλεν της Deutsche Bank.
Παρά ταύτα, «ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται χρονιά με τη χρονιά, το Σαν Φρανσίσκο υπολείπεται έναντι πολλών μεγαλουπόλεων του πλανήτη» προσθέτουν οι ερευνητές. Πάντως, «το ενοίκιο ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων στο «Φρίσκο» είναι φθηνότερο μόνο από το αντίστοιχο στο Χονγκ Κονγκ» υπογραμμίζουν.
Το εντυπωσιακό σκαρφάλωμα του Σαν Φρανσίσκο, όπως και άλλων αμερικανικών πόλεων, στη διπλή κατάταξη των πόλεων με βάση τις αποδοχές των εργαζομένων και το κόστος ζωής, αποδίδεται στην ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, της στερλίνας, του γεν και του ελβετικού φράγκου την τελευταία πενταετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 20% έναντι του ευρώ και κατά 23% έναντι της στερλίνας, που εσχάτως πληρώνει και τα επίχειρα του Brexit.
Στη Ζυρίχη για οικογένεια
Σε κάθε περίπτωση η Ζυρίχη, αν συνδυάσει κανείς όλες τις παραμέτρους της έρευνας της Deutsche Bank, παραμένει η κορυφαία πόλη σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής στον πλανήτη. Κι ας είναι πανάκριβα τα καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες. Διότι στην ελβετική μεγαλούπολη θα πρέπει να «ματώσει» κάποιος που αποφασίζει, φέρ’ ειπείν, να φάει το βράδυ με την παρέα του σε εστιατόριο – εντάξει, υπάρχει και η εμπειρία, αλλά αυτή μπορεί τη βρει το καλοκαίρι και στη Μύκονο.
Η απίστευτη ακρίβεια, ωστόσο, καθιστά το ελβετικό τραπεζικό κέντρο ιδανικό τόπο διαμονής για κάποιον που θέλει να φτιάξει οικογένεια και να ζήσει μια ήσυχη ζωή. «Η Ζυρίχη είναι το ιδανικό μέρος για να βρει κανείς σε νεαρή ηλικία σύντροφο και να κάνει οικογένεια. Στην πόλη αυτή η παραμονή και το φαγητό στο σπίτι τα βράδια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουν τα χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα…», σημειώνουν οι ερευνητές της Deutsche Bank. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για μια νυχτερινή έξοδο στη Ζυρίχη (δίχως εξτραβαγκάντσες) κοστίζει 210 δολάρια, όταν στο Οσλο (πρόκειται για τη δεύτερη ακριβότερη πόλη στον πλανήτη) κοστίζει μόνο 160 δολάρια. Ακολουθούν από κοντά οι επίσης σκανδιναβικές Κοπεγχάγη και Ελσίνκι (155 και 150 δολάρια αντιστοίχως) και στην πέμπτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Τόκιο με κόστος ενός «νυχτοπερπατήματος» στα 148 δολάρια.
Την ίδια διασκέδαση βρίσκει κανείς στη Νέα Υόρκη με 140 δολάρια, στο Αμστερνταμ με 136, στο Λονδίνο με 133, στο Σαν Φρανσίσκο με 130 και στη Στοκχόλμη με 128.